Το πρωτότυπο του τεχνητού πλακούντα αναδημιουργεί ένα προστατευτικό περιβάλλον με ένα ημιδιαφανές δοχείο κατασκευασμένο από βιοσυμβατό υλικό.
Ερευνητές στη Βαρκελώνη προσπαθούν να «ξεγελάσουν τη φύση» δημιουργώντας μια τεχνητή μήτρα για εξαιρετικά πρόωρα μωρά μετά από δοκιμές σε ζώα που κράτησαν τα έμβρυα στη ζωή για 12 ημέρες.
Το πρωτότυπο του τεχνητού πλακούντα αναδημιουργεί ένα προστατευτικό περιβάλλον με ένα ημιδιαφανές δοχείο κατασκευασμένο από βιοσυμβατό υλικό μέσα στο οποίο μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται οι πνεύμονες, τα έντερα και ο εγκέφαλος του εμβρύου.
Συνδέεται με ένα σύστημα κυκλοφορίας αμνιακού υγρού που διατηρεί το έμβρυο απομονωμένο από εξωτερικά ερεθίσματα αλλά προσβάσιμο για ελέγχους και παρακολούθηση υπερήχων.
Τα μωρά που γεννιούνται μετά από έξι μήνες εγκυμοσύνης ή λιγότερο θεωρούνται εξαιρετικά πρόωρα με υψηλό κίνδυνο θανάτου ή αναπηρίας.
«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε ένα σύστημα που μας επιτρέπει να κρατάμε ένα έμβρυο έξω από τη μητέρα του, αλλά σε εμβρυϊκές συνθήκες: ότι συνεχίζει να αναπνέει από τον ομφάλιο λώρο, ότι μπορούμε να το ταΐσουμε μέσω του ομφάλιου λώρου, ότι ζει περικυκλωμένο από υγρό σε σταθερή θερμοκρασία», δήλωσε ο Eduard Gratacos.
Διευθύνει μια ομάδα 35 ατόμων από το ιατρικό ερευνητικό κέντρο BCNatal και το Fundacion La Caixa, έναν ιδιωτικό οργανισμό που χρηματοδοτείται από την Caixabank (CABK.MC).
Η ομάδα διεξήγαγε προκλινικές μελέτες με αρνιά, όπου πέτυχαν 12ήμερη επιβίωση εμβρύου, και σχεδιάζει να κάνει επίσης πειράματα με χοίρους πριν προτείνει μια δοκιμή σε ανθρώπους σε λίγα χρόνια.
Η Kelly Werner, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia, είπε στο Science Media Center ότι τα θετικά αποτελέσματα της ισπανικής ομάδας πρέπει να εξεταστούν αυστηρά σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, για να ελεγχθεί η ασφάλεια και οι παρενέργειες.
«Αν και είναι μια συναρπαστική εξέλιξη, ο τεχνητός πλακούντας δεν προορίζεται να αντικαταστήσει έναν φυσικό πλακούντα», είπε ο Βέρνερ. «Δηλαδή, παρά αυτές τις εξελίξεις, θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποστηρίξουμε την υγεία της μητέρας και να μειώσουμε τους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε πρόωρο τοκετό».
Πηγές:
Reuters
Πηγη: https://www.iatronet.gr/