Ισραήλ Επιστήμη: Έξι περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα μετά τη λήψη του εμβολίου Pfizer

Η Furer είπε ότι είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα και μία επίπτωση θα μπορούσε να είναι ότι οι ασθενείς με αυτοάνοσες φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνονται να εμβολιάζονται κατά του έρπητα ζωστήρα πριν πάρουν το εμβόλιο COVID-19.

Ισραήλ Επιστήμη: Ο έρπης ζωστήρας ξεκινά ως μια μικρή, φαγούρα στο δέρμα Οι λοιμώξεις από έρπητα μπορεί να είναι παρενέργεια του εμβολίου covid -19, σύμφωνα με ειδικούς. Οι επιστήμονες στο Ισραήλ εντόπισαν έξι περιπτώσεις σε μια νέα μελέτη ασθενών που εμφάνισαν δερματικό εξάνθημα γνωστό ως έρπητα ζωστήρα μετά τη λήψη του εμβολίου Pfizer, σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό Rheumatology.

Ο έρπης ζωστήρας ξεκινά ως ένα μικρό, κνησμώδες δερματικό εξάνθημα, αλλά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα και πόνο, ανέφερε το Jerusalem Post.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια παρατεταμένη αίσθηση καψίματος στο δέρμα ακόμα και μετά την εξαφάνιση του εξανθήματος.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ Sourasky και το Ιατρικό Κέντρο Carmel στη Χάιφα διαπίστωσαν ότι εκείνοι με αυτοάνοσες φλεγμονώδεις ρευματικές ασθένειες είχαν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης λοίμωξης από έρπητα.

Από τους 491 ασθενείς, έξι άτομα ή 1,2 τοις εκατό εμφάνισαν τη μόλυνση, ανέφεραν οι ερευνητές. Όλοι οι έξι ασθενείς έχουν ήπιες περιπτώσεις αυτοάνοσων φλεγμονωδών ρευματικών παθήσεων και είναι νέοι, αν και η λοίμωξη είναι γενικά πιο συχνή σε άτομα άνω των 50 ετών. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το αναφέραμε”, δήλωσε η Δρ Victoria Furer, επικεφαλής συγγραφέας.

Πέντε από αυτούς ανέπτυξαν έρπητα ζωστήρα μετά την πρώτη δόση και ο έκτος τον ανέπτυξε μετά τη δεύτερη. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν το εμβόλιο προκάλεσε τις περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα.

“Δεν μπορούμε να πούμε ότι το εμβόλιο είναι η αιτία σε αυτό το σημείο”, δήλωσε ο Furer. “Μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να προκαλέσει ορισμένους ασθενείς”. Ο Furer είπε ότι είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα και μία επίπτωση θα μπορούσε να είναι ότι οι ασθενείς με αυτοάνοσες φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνονται να εμβολιάζονται κατά του έρπητα ζωστήρα πριν πάρουν το εμβόλιο COVID-19.

“Δεν πρέπει να τρομάζουμε τους ανθρώπους”, είπε στην Jerusalem Post. “Το γενικό μήνυμα είναι να εμβολιαστείς. Είναι απλώς σημαντικό να γνωρίζεις.”

 

 

Πηγη: https://www.healthweb.gr/