Ισραήλ: Παιδί διαγνώστηκε με πολιομυελίτιδα. Πρώτη περίπτωση εδώ και δεκαετίες

Η πολιομυελίτιδα εισέρχεται συνήθως στο σώμα μέσω του στόματος και εξαπλώνεται μέσω της επαφής με τα κόπρανα ενός μολυσμένου ατόμου ή από σταγονίδια από το φτέρνισμα ή τον βήχα, λέει το CDC. Ο ιός μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα και το νερό σε «ανθυγιεινές συνθήκες», σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ισραήλ: Οι υπεύθυνοι ξεκίνησαν επιδημιολογική έρευνα και θα προσεγγίσουν στενές επαφές του παιδιού. Ισραηλινοί υγειονομικοί αξιωματούχοι εντόπισαν το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας στη χώρα εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με αναφορές. Ένα μη εμβολιασμένο παιδί, 4 ετών, από την Ιερουσαλήμ, προσβλήθηκε από τον εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, καθιστώντας το το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας στο Ισραήλ από το 1988, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ. Το Γραφείο Υγείας της Περιφέρειας της Ιερουσαλήμ ξεκίνησε μια επιδημιολογική έρευνα και θα επικοινωνήσει με άτομα που είχαν στενή επαφή με το παιδί, ανέφερε το υπουργείο, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Η πολιομυελίτιδα, η οποία προσβάλλει κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών, εισβάλλει στο νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει ολική παράλυση μέσα σε λίγες ώρες, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στον ιστότοπό του.

«Μεταξύ 2 και 10 στους 100 ανθρώπους που έχουν παράλυση από μόλυνση από ιό πολιομυελίτιδας πεθαίνουν, επειδή ο ιός επηρεάζει τους μύες που τους βοηθούν να αναπνέουν», σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η πολιομυελίτιδα δεν έχει ανιχνευθεί στο Ισραήλ από το 1988 — τη στιγμή που οι αρχές ξεκίνησαν μια τεράστια εκστρατεία εμβολιασμού.

Το Ισραήλ χορηγεί εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας σε τέσσερις δόσεις σε παιδιά ηλικίας από 2 μηνών έως περίπου 7 ετών, ανέφερε η εφημερίδα που εδρεύει στο Ισραήλ. Παρά τα συμπτώματα της παράλυσης, το παιδί δεν έχει νοσηλευτεί, ανέφερε η Wall Street Journal.

Ίχνη του ιού έχουν βρεθεί στο παρελθόν σε δείγματα λυμάτων στην περιοχή χωρίς να προκύψουν κλινικά κρούσματα, σημειώνει το υπουργείο.

Η πολιομυελίτιδα εισέρχεται συνήθως στο σώμα μέσω του στόματος και εξαπλώνεται μέσω της επαφής με τα κόπρανα ενός μολυσμένου ατόμου ή από σταγονίδια από το φτέρνισμα ή τον βήχα, λέει το CDC.

Ο ιός μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα και το νερό σε «ανθυγιεινές συνθήκες», σύμφωνα με το πρακτορείο.

 

 

Πηγη: https://www.healthweb.gr/