Ιστορίες…οικογενειακής τρέλας! Σε πανικό το υπ.Υγείας για την άρνηση των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ

Και η ιστορία επαναλαμβάνεται: οι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, ενώ το υπουργείο Υγείας είναι σε πανικό.

Όχι τυχαία βέβαια καθώς καταρρέει όλο το πολυδιαφημισμένο οικοδόμημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του οικογενειακού γιατρού. Την ώρα μάλιστα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δώσει διαβεβαιώσεις στους δανειστές ότι ο οικογενειακός γιατρός προχωρά και μάλιστα άρχισαν και οι εγγραφές των ασφαλισμένων.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι τα τελευταία 24ωρα οι συσκέψεις κεκλεισμένων των θυρών στο υπουργείο Υγείας δίνουν και παίρνουν, καθώς αναζητείται μια λύση μετά τη νέα άρνηση των γιατρών να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ έναντι 1 ευρώ ανά ασθενή το μήνα και μάλιστα με υποχρεώσεις όπως κατ’ οίκον επισκέψεις, προσδιορισμένο ωράριο, έλεγχος της απουσίας κ.λ.π.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ο ιατρικός κλάδος οδηγήθηκε σε ένα νέο εκβιαστικό δίλημμα από τον ΕΟΠΥΥ αφού ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού δήλωσε ότι όλες οι συμβάσεις των Παθολόγων, των Γενικών Γιατρών και των Παιδιάτρων λήγουν στις 15 Ιουλίου. Στόχος προφανώς ήταν να πιεστεί ο κλάδος και να υπογράψει άρον άρον.

Όμως προς ώρας μόλις 624 οικογενειακοί γιατροί έχουν υπογράψει και αυτοί άγνωστο εάν δεν αποσυρθούν με τη δημοσιοποίηση των συμβάσεων.

Βέβαια η άρνηση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ να διαθέσουν περισσότερα κονδύλια για τις ιατρικές επισκέψεις αφήνει για άλλη μία φορά ακάλυπτους τους ασφαλισμένους.
Και αυτό διότι περίπου 10 εκατ. Έλληνες θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στους 624 οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και περίπου άλλους τόσους που πήγαν στις ΤΟΜΥ.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ για τις ιατρικές επισκέψεις διαθέτει περίπου 90 εκατ.ευρώ ετησίως, την ώρα όμως που για διαχειριστικά έξοδα διαθέτει 176 εκατ.ευρώ.

Νέες βελτιωτικές κινήσεις

Πάντως όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες βελτιωτικές κινήσεις στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ ώστε να προκληθεί το ενδιαφέρον των γιατρών.
Ήδη φαίνεται ότι διευκρινίστηκε στη σύμβαση πως οι γιατροί θα μπορούν να βλέπουν κανονικά με αμοιβή ασφαλισμένους μετά το ωράριο που θα δοθεί αποκλειστικά για τον ΕΟΠΥΥ. Κάτι που βέβαια είναι αυτονόητο.

Όμως μ αυτά και μ αυτά από τις 15 Ιουλίου και μετά οπότε και θεωρητικά λήγουν οι συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, δεν θα αποζημιώνονται για τις ιατρικές επισκέψεις.

Γεγονός που σημαίνει βέβαια ότι οι ασφαλισμένοι εάν θελήσουν να επισκεφθούν Γενικό Γιατρό, Παθολόγο ή Παιδίατρο θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη και μετά να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.
Εκτός βεβαίως εάν μέχρι τότε κάποια από τις δύο πλευρές κάνει πίσω.

Πηγη:http://www.healthreport.gr/