Το σύνολο των κρουσμάτων αφορούν περιοχές στις οποίες είχε εμφανιστεί η νόσος και σε προηγούμενες περιόδους.
Τα περισσότερα κρούσματα και θύματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη, εμφανίζει η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC), στη χώρα μας έχουν εμφανιστεί φέτος τα 131 κρούσματα, από τα 184 που έχουν καταγραφεί στη Γηραιά Ήπειρο.
Η Ελλάδα διατηρεί και το θλιβερό προνόμιο να έχει τους περισσότερους νεκρούς: τους 13, από τους 17 που είχαν συνολικά καταγραφεί στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στην Ευρώπη.
Θάνατοι έχουν καταγραφεί και στη Ρουμανία (2), στην Κύπρο (1) και στη Σερβία (1).
Από τα στοιχεία του ECDC προκύπει πως όλα τα κρούσματα αφορούν περιοχές στις οποίες είχε εμφανιστεί η νόσος και σε προηγούμενες περιόδους.
Από την αρχή της φετινής περιόδου έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας, είχαν αναφερθεί 184 λοιμώξεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γειτονικές χώρες, εκ των οποίων οι 131 αφορούσαν την Ελλάδα.
Από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έγινε γνωστό πως το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στην Ελλάδα στις 21 Ιουνίου.
Έκτοτε, έχουν καταγραφεί κρούσματα σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.
Εκτός από τη χώρα μας, κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στην Ουγγαρία, στη Ρουμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Κύπρο, στην Αυστρία, στη Βουλγαρία, στη Σερβία και στην Τουρκία.
Επαγρύπνηση
Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ καλούν τους επαγγελματίες Υγείας να είναι σε επαγρύπνηση.
Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) εφιστά την προσοχή στα μέτρα ατομικής προφύλαξης και τονίζει την ανάγκη να υπάρξει στρατηγικό σχέδιο για τη θωράκιση της χώρας μας απέναντι στις υγειονομικές απειλές.
Τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα.
- Τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών).
- Χρήση κουνουπιέρων, εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος.
- Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές.
- Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών.
- Πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες.
Προτείνεται, επίσης, η κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα.
Πηγη:https://www.iatronet.gr