Ποια είναι η επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer στη Θεσσαλονίκη, που πρωταγωνίστησε στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ;
Η πρακτική μιας μεγάλης πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ελλάδα, μετά από την αναφορά του Πρωθυπουργού στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Μόνο που αυτή τη φορά, η αναφορά είχε στόχο να αναδείξει ένα απτό παράδειγμα προς μίμηση, για τα πλεονεκτήματα μιας πολιτικής που ευνοεί τις επενδύσεις στη χώρα.
Το digital hub της Pfizer
«Η πολυεθνική εταιρία Pfizer αποφάσισε μόλις την περασμένη Δευτέρα να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα έξι διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων», ανέφερε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ, o Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για εξέλιξη με τοπικό αλλά και διεθνές ενδιαφέρον.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναπτύσσει ένα παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακών εργαστηριακών κέντρων (digital hubs). Μέρος του σχεδίου αποτελεί και η εγκατάσταση ενός τέτοιου κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Η υποδομή εκτιμάται ότι θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη κατά τη διάρκεια του 2020. Έχει τη δυνατότητα να προσφέρει 200 θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων, οι οποίες ενδεχομένως να διευρυνθούν στην πορεία. Μεταξύ των 200 θέσεων ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Το hub θα αποτελέσει, λοιπόν, ένα κέντρο υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας και εξειδίκευσης, το οποίο θα εστιάζει σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων (Βig Data/Αnalytics).
Κατά τον Πρωθυπουργό, «πρόκειται για μια σαφέστατη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στην αξιοπιστία της κυβέρνησης και στις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας».
«Στην Ελλάδα υπάρχει υψηλός αριθμός ταλαντούχων ανθρώπων στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας», αναφέρει η φαρμακοβιομηχανία και ξεκαθαρίζει ότι «σχεδιάζει να συνεργαστεί με Πανεπιστήμια και τοπικά κέντρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, ώστε να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη, μια ομάδα παγκόσμιου επιπέδου».
Υπάρχει όμως και άλλος ένας πιθανός λόγος που η Pfizer επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία ενός από τα πρώτα hub και δεν είναι άλλος από τον Θεσσαλονικιό CEO της εταιρείας. Ο Albert Bourla ανέλαβε το «τιμόνι» της Pfizer τον Ιανουάριο του 2019, αντικαθιστώντας τον Ian Read, ο οποίος ηγείτο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας επί 8 χρόνια.
Ο Bourla σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Βιοτεχνολογία στο ίδιο πανεπιστήμιο, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του στην εταιρεία ως τεχνικός διευθυντής της Ελλάδας στο τμήμα Υγείας Ζώων. Μετακόμισε στις ΗΠΑ το 2001 και σταδιακά ανήλθε στην ιεραρχία της εταιρείας.
Επενδύσεις στο χώρο του φαρμάκου και επιβράβευση
Η επένδυση της Pfizer, όμως, είναι μόνο η αρχή. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «νέες επενδύσεις αξίας 460 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθούν μέσα στην επόμενη 3ετία από 17 φαρμακοβιομηχανίες και στην υπόλοιπη Ελλάδα». «Τα επενδυτικά σχέδια βρίσκονται ήδη στα χέρια των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και αφορούν τόσο σε επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη, σε κλινικές μελέτες όσο και σε εκσυγχρονισμό παραγωγικών εγκαταστάσεων και αναβάθμιση διαδικασιών που οδηγούν στην ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων», προσέθεσε.
Αντίστοιχο χαρακτηριστικό παράδειγμα των σημαντικών επενδύσεων που γίνονται στο χώρο του Φαρμάκου είναι και εκείνό της Pharmathen, στις Σάπες της Ροδόπη, στα εγκαίνια της οποίας την Παρασκευή βρέθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης. Στην ομιλία του ο Αδ. Γεωργιάδης είχε προϊδεάσει για τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. «Θα έχει εκπλήξεις για τον κλάδο ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ», ανέφερε με νόημα. Ο Υπουργός Ανάπτυξης δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια της κυβέρνησης, παραπέμποντας στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, οι οποίες επιβεβαίωσαν όμως το ρεπορτάζ του Virus.
«Ως ελάχιστο κίνητρο, η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα σε όσες εταιρείες του κλάδου επενδύουν, να συμψηφίσουν έως 50 εκατ. ευρώ για το 2019, μέρος των επενδύσεων αυτό με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού δημοσίου με το clawback», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Το μέτρο αναμένεται να ενταχθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, πιθανότητα στον Αναπτυξιακό Νόμο.
Η ανακοίνωση κρίνεται από την αγορά ως θετική εξέλιξη. Μένει να εξεταστούν οι παράμετροι και να απαντηθούν μια σειρά ερωτήματα όπως ποιο ερευνητικό έργο και ποιες παραγωγικές επενδύσεις θα συνυπολογίζονται, ποιος θα είναι ο μηχανισμός του συμψηφισμού και αν συνοδευτεί από άλλα μέτρα και εργαλεία που θα καταφέρουν να εκτονώσουν την πίεση στη φαρμακευτική δαπάνη. Και φυσικά μένει να απαντηθεί το βασικότερο ερώτημα, κατά ποσό υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδοτικής ένεσης της δαπάνης του φαρμάκου, που παραμένει καθηλωμένη στο ανελαστικό ποσό του 1,945 δισ. ευρώ.
Πηγη:https://virus.com.gr/