Τι δήλωσε ο κ. Θόδωρος Λιακόπουλος, στο 17th Annual Conference Health World 2018, Health in the Post-Memorandum Era.
Τον κίνδυνο να χαθούν όχι μόνο η νέα γενιά σκευασμάτων αλλά και η καινοτομία στο σύνολό της όσον αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, επεσήμανε από το βήμα του 17th Annual Conference Health World 2018 Health in the Post-Memorandum Era που διοργάνωσε το Ελληνοαμεριανικό Επιμελητήριο, ο κ. Θόδωρος Λιακόπουλος, Πρόεδρος στην Επιτροπή Εταιρειών Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Όπως μεταξύ άλλων τόνισε στην ομιλία του, στο ερώτημα κράτος ή αγορά, η απάντηση που έδωσε είναι σύμπραξη Δημοσίου με Ιδιωτικό Τομέα. Γεγονός που εν μέρει, ανέφερε, βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, ωστόσο απαιτείται αφενός να επεκταθεί πολυεπίπεδα και αφετέρου να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς, παραγκωνίζοντας τις όποιες αγκυλώσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο τα καινοτόμα φάρμακα όσο και ο καινοτόμος ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός έχουν την δύναμη να σώσουν τα συστήματα υγείας. Όμως και τα δύο απουσιάζουν από την ελληνική αγορά, γεγονός που σημαίνει ότι σήμερα στη χώρα ο ασθενής αποτελεί δεύτερης κατηγορίας πολίτη, ο οποίος δεν λαμβάνει την περίθαλψη που πρέπει να έχει.
Αναρωτήθηκε δε ότι από τη στιγμή που η Πολιτεία δεν συμμαχεί και δεν υποστηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία, γιατί οι εταιρείες να εισάγουν στην χώρα την καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό, αποκάλυψε ότι και η δική του εταιρεία διαθέτει περί τα 10 προϊόντα, τα οποία όμως δεν τα εισάγει, καθώς δεν μπορεί να τα χρηματοδοτήσει.
Και παρά κατά τον ίδιο, υπάρχουν κράτη στο εξωτερικό με ανάλογα προβλήματα όπως και η Ελλάδα, ωστόσο η καινοτομία κυριαρχεί στο χώρο της υγείας. Επί παραδείγματι στην Ιταλία σήμερα το 35% των χειρουργείων που έχουν να κάνουν με προστάτη γίνονται με ρομποτική χειρουργική, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μηδενικό.
Πηγη:http://www.iatronet.gr