Καβοτεγκραβίρη CAB-LA: Σύσταση ΠΟΥ για την πρόληψη του HIV

Τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση της μακράς δράσης ενέσιμης καβοτεγκραβίρης (CAB-LA) δημοσίευσε ο ΠΟΥ ως προληπτικό μέτρο πριν από την έκθεση (PrEP) για τον HIV και κάλεσε τις χώρες να εξετάσουν αυτήν την ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματική επιλογή πρόληψης για άτομα που διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV .

Οι κατευθυντήριες γραμμές, που δημοσιεύθηκαν πριν από την 24η Διεθνή Διάσκεψη για το AIDS (AIDS 2022), θα υποστηρίξουν τις χώρες καθώς σχεδιάζουν την εισαγωγή του CAB-LA ως μέρος μιας συνολικής προσέγγισης για την πρόληψη του HIV.

Οι κατευθυντήριες γραμμές ξεκινούν σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι προσπάθειες πρόληψης του HIV έχουν σταματήσει με 1,5 εκατομμύρια νέες μολύνσεις HIV το 2021 – το ίδιο με το 2020. Υπήρχαν 4000 νέες μολύνσεις κάθε μέρα το 2021, με βασικούς πληθυσμούς (εργάτες του σεξ, άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, άτομα που κάνουν ενέσιμα ναρκωτικά, άτομα σε φυλακές και τρανς άτομα) και τους σεξουαλικούς συντρόφους τους να ευθύνονται για το 70% των μολύνσεων από τον ιό HIV παγκοσμίως.

«Η καβοτεγκραβίρη μακράς δράσης είναι ένα ασφαλές και εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης του HIV, αλλά δεν είναι ακόμη διαθέσιμο εκτός των πλαισίων μελέτης», δήλωσε η Δρ Μεγκ Ντόχερτι, Διευθύντρια των Παγκόσμιων Προγραμμάτων HIV, Ηπατίτιδας και Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Λοιμώξεων του ΠΟΥ. «Ελπίζουμε ότι αυτές οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση των προσπαθειών της χώρας για την έναρξη του σχεδιασμού και της παροχής CAB-LA παράλληλα με άλλες επιλογές πρόληψης του HIV, συμπεριλαμβανομένου του από του στόματος PrEP και της κολπικής νταπιβιρίνης».

Ενδομυϊκή ενέσιμη μορφή

Το CAB-LA είναι μια ενδομυϊκή ενέσιμη μορφή PrEP μακράς δράσης, με τις πρώτες 2 ενέσεις να χορηγούνται με διαφορά 4 εβδομάδων και στη συνέχεια να γίνεται ένεση κάθε 8 εβδομάδες. Το CAB-LA αποδείχθηκε ασφαλές και εξαιρετικά αποτελεσματικό μεταξύ cisgender γυναικών, cisgender ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες και transgender γυναικών που κάνουν σεξ με άνδρες σε 2 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, HPTN 083 και HPTN 084.

Μαζί, αυτές οι μελέτες ορόσημο διαπίστωσαν ότι η χρήση του CAB-LA οδήγησε σε σχετική μείωση του κινδύνου HIV κατά 79% σε σύγκριση με το από του στόματος PrEP, όπου η συμμόρφωση στην καθημερινή λήψη φαρμάκων από το στόμα ήταν συχνά μια πρόκληση. Τα ενέσιμα προϊόντα μακράς δράσης έχουν επίσης βρεθεί ότι είναι αποδεκτά και μερικές φορές προτιμώνται σε μελέτες που εξετάζουν τις προτιμήσεις PrEP της κοινότητας.

 

 

Πηγη: https://healthpharma.gr/