Καθηγητής Γώγος: Νοσούν περισσότεροι νέοι από CoViD-19

Πέφτει η μέση ηλικία των νοσούντων, χαμηλώνει και ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, σημείωσε.

Ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό θανάτων από CoViD-19, εξέφρασε την Τρίτη ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

“Υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός θανάτων που μας απασχολεί”, τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στον Σκάι. Επισήμανε, επίσης ότι πέφτει η μέση ηλικία των νοσούντων, χαμηλώνει και ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Εξήγησε ότι ένα 40% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι κάτω από 60 ετών και ορισμένοι δεν έχουν προβλήματα υγείας.

Από το ίδιο βήμα, ο Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, ανέφερε ότι τα κρούσματα στην περιοχή είναι δεκάδες ενώ έχει πέσει πολύ χαμηλά και ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων.

Σε περισσότερα από 20 σχολεία έχουν εντοπιστεί κρούσματα και έχουν κλείσει τμήματα σχολείων. Σοβαρό είναι και το πρόβλημα σε εφήβους και νέους αθλητές με περίπου 20 κρούσματα με αποτέλεσμα να κλείσουν αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα στην περιοχή.

Ο κ. Δανιηλίδης κατήγγειλε ότι με εντολή του υπουργείου Παιδείας δεν ενημερώνονται για τα κρούσματα οι δημοτικές αρχές από τους διευθυντές των σχολείων και αυτό είναι λάθος.

Ανήσυχος εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίος είπε πως οι Σέρρες είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πως μπορεί να γίνει έκρηξη κρουσμάτων σε περιοχή με μηδενικά περιστατικά.

Μέχρι και πριν από 2 με 3 ημέρες τα κρούσματα είναι μηδενικά και τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν 45. Εξήγησε ότι καθώς στις Σέρρες δεν ίσχυαν οι περιορισμοί στις επιχειρήσεις εστίασης, έγινε πόλος έλξης για άλλες περιοχές με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός τα Σαββατοκύριακα.

“Μπήκαμε σε φάση εκούσιων μέτρων”, τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι οι πολίτες φοβούνται και ενεργοποιούνται με ευθύνη.

Αυτό είναι το νόημα των οριζόντιων μέτρων, σχολίασε ο  κ. Γώγος. Εξήγησε ότι η εφαρμογή lockdown σε μια πόλη η περιοχή οδηγεί τον κόσμο στη διπλανή και πως αυτό που χρειάζεται είναι οριζόντια τήρηση των μέτρων.

Οι αποστάσεις πρέπει να τηρούνται και οι μάσκες και χρησιμοποιούνται παντού, ανεξαρτήτως αν μια περιοχή είναι στο “κόκκινο” ή στο “πράσινο”, σημείωσε ο καθηγητής.

 

 

Πηγή: https://www.iatronet.gr/