Ανησυχούν τους επιστήμονες οι νέες υποπαραλλαγές του κορωνοϊού, ειδικά για την ΧΒΒ, για την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χτυπήσει το «καμπανάκι» του κινδύνου. Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος, εκτιμά ότι θα δούμε πολλές επαναμολύνσεις και ότι αυτό είναι απλά θέμα χρόνου.
Όπως μας λέει χαρακτηριστικά, ο Νοέμβριος είναι ένας ενδιαφέρων μήνας, στον οποίο θα δούμε πολλά, όπως δείχνουν και τα προγνωστικά μοντέλα.
Η ταχύτητα μετάδοσης των νέων στελεχών και η σχεδόν άμεση εμφάνισή τους και στη χώρα μας προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα.
«Στη Σιγκαπούρη και στην Ινδία η ΧΒΒ έχει προκαλέσει πολλές επαναλοιμώξεις. Επειδή διαφεύγει της ανοσίας, μπορεί να επαναμολύνει εύκολα. Κι αυτό είναι κάτι, που θα δούμε το επόμενο διάστημα και στη χώρα μας», αναφέρει ο κ. Σουρβίνος.
Καθ. Σουρβίνος: Αναποτελεσματικά κάποια αντισώματα
Ένα άλλο πρόβλημα με τις νέες υποπαραλλαγές είναι ότι καθιστούν ανενεργά τα μονοκλωνικά αντισώματα – μια ελπιδοφόρα θεραπεία, που όταν ξεκίνησε η χορήγησή τους, το Νοέμβριο του 2021, βοήθησε πολλούς ασθενείς.
Όπως φαίνεται, κάθε νέα υποπαραλλαγή «εξαφανίζει» κι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, καθώς, αλλάζουν οι μεταλλάξεις, αλλάζει και η δραστικότητα των μονοκλωνικών.
«Η δράση των μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι άκρως στοχευμένη και οποιαδήποτε νέα μετάλλαξη έχει ως στόχο τους συγκεκριμένους επιτόπους, όπως χαρακτηρίζονται επιστημονικά. Τα συγκεκριμένα σημεία, δηλαδή, που προσπαθούν να καταπολεμήσουν τα αντισώματα από τον οργανισμό μας, τότε εξουδετερώνονται. Κάποιες νέες μελέτες δείχνουν ότι δύο από αυτά τα μονοκλωνικά πλέον μάλλον θα καταστούν αδρανή.
Χρειαζόμαστε, βέβαια, περισσότερα στοιχεία για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα αυτό, όμως το έχουμε δει να γίνεται και στο παρελθόν. Κατά την μετάβαση από την Όμικρον 2 στην Όμικρον 5 υπήρξαν θεραπείες, που βασίστηκαν σε μονοκλωνικά αντισώματα, οι οποίες κατέληξαν να είναι πλήρως αναποτελεσματικές. Κι αυτό είναι ένα μείον, γιατί χάνουμε όπλα εναντίον της πανδημίας και του ιού», μας εξηγεί ο κ. Σουρβίνος.
Ποιο είναι το πρόβλημα με τα νέα στελέχη
Στην ερώτησή μας εάν και τα νέα στελέχη του SARS-CoV-2 κάνουν ήπια νόσηση, ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας απαντά:
«Για όλες τις υποπαραλλαγές της Όμικρον έχει φανεί αυτό το κοινό χαρακτηριστικό, ότι δεν προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, δεν προκαλούν σοβαρές πνευμονίες, για να το πω απλά. Οπότε θεωρείται ότι έχουν μια λιγότερο επιθετική μορφή και ότι προκαλούν ηπιότερα συμπτώματα. Αυτό είναι πλέον μια γενική παραδοχή επιστημονικά».
Και προσθέτει: «Όμως το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς τους, μπορεί να πλήξουν πολύ πιο εύκολα, σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη, μια μεγαλύτερη δεξαμενή πληθυσμού. Και μέσα σε αυτή τη δεξαμενή είναι και άτομα, τα οποία είναι ευάλωτα, ανήκουν σε ομάδες ευαίσθητες, ηλικιωμένα άτομα με συνοδά νοσήματα ή και νεότερα, που έχουν θέματα με το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Επίσης να μην ξεχνάμε ότι ο αριθμός των θανάτων στη διάρκεια της Όμικρον δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος, παρότι θεωρούμε ότι είναι ένα λιγότερο επιθετικό στέλεχος σε σχέση με τα προηγούμενα».
Πανδημίες και κλιματική αλλαγή
Αυτό, που θα εξέπληττε τους επιστήμονες, με αυτές τις νέες υποπαραλλαγές, είναι το να εμφανιστούν σοβαρές πνευμονίες, να υπάρξει ανάγκη για αναπνευστική υποστήριξη. Δηλαδή μια πραγματική αναπνευστική νόσος και όχι μια λοίμωξη, η οποία οδηγεί σε μια απορρύθμιση των συνοδών νοσημάτων, κάτι το οποίο παρατηρείται με το στέλεχος Όμικρον. Μια γενικότερη αποδιοργάνωση όλων των νοσημάτων που φέρει ένας οργανισμός, είτε γηρασμένος είτε και νεότερος με θέματα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος, μας εξηγεί πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις μετακινήσεις ιών και πώς αυτό θα φέρει και νέες πανδημίες.
«Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ιοί και τα λεγόμενα global viral projects μελετούν τις αλληλουχίες των ιών αυτών. Έχει βρεθεί, λοιπόν, ότι τουλάχιστον 10 χιλιάδες είδη ιών έχουν την ικανότητα να μολύνουν ανθρώπους και η πλειοψηφία τους κυκλοφορεί σιωπηλά, μόνο μεταξύ άγριων θηλαστικών.
Η κλιματική αλλαγή είναι αυτή, που δυναμικά θα δημιουργήσει τις συνθήκες, ούτως ώστε ορισμένοι από αυτούς τους ιούς – που αυτή τη στιγμή διαβιούν σε άγρια ζώα – να μεταπηδήσουν και να έχουν την ικανότητα να μολύνουν τον άνθρωπο. Κι αυτός είναι ο μεγάλος φόβος. Η μεταπήδηση, ο τροπισμός, όπως λέμε, η αλλαγή του τροπισμού ενός ιού, από έναν άλλον ξενιστή στον άνθρωπο. Το είδαμε να γίνεται στην πανδημία του κορωνοϊού», επισημαίνει και καταλήγει:
«Αυτό θα οδηγήσει σε νέες πανδημίες από ό,τι φαίνεται. Η κλιματική αλλαγή ενισχύει την δυνατότητα των ιών να προσβάλουν τον ανθρώπινο οργανισμό πολύ πιο εύκολα. Γιατί τα παθογόνα αποκτούν νέα πλεονεκτήματα, όπως είναι η αύξηση της μεταδοτικότητάς τους».
Πηγη: https://healthstories.gr/