Καινοτόμες τεχνικές για το διαχωρισμό των καρκινικών κυττάρων

Οι μικροσκοπικές προβολές που μοιάζουν με «δάχτυλα» που ονομάζονται filopodia οδηγούν σε επεμβατική συμπεριφορά σε ένα σπάνιο υποσύνολο κυττάρων καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με ερευνητές του Winship Cancer Institute of Emory University.

Το εργαστήριο του Adam Marcus έχει αναπτύξει καινοτόμες τεχνικές για το διαχωρισμό «ηγετών» και «οπαδών», υποπληθυσμών καρκινικών κυττάρων που συνεργάζονται κατά τη διαδικασία της μετάστασης. Η νέα ανάλυση του εργαστηρίου για το τι μοριακά χαρακτηριστικά διακρίνουν τον ηγέτη από τα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα που ακολουθεί εστιάζει στη φιλοπόδια. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Science Advances.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές να αναπτύξουν θεραπείες που εμποδίζουν την εξάπλωση του καρκίνου, κατανοώντας τα σπάνια κύτταρα μέσα σε έναν όγκο απαραίτητο για θανατηφόρα μετάσταση. Οι ανθεκτικές επιγενετικές αλλαγές που διακρίνουν τα κύτταρα-οδηγούς και την επεμβατική συμπεριφορά μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορους τύπους καρκίνου, λέει ο Marcus. Είναι καθηγητής αιματολογίας και ιατρικής ογκολογίας στο Emory και αναπληρωτής διευθυντής βασικής έρευνας και κοινών πόρων στο Winship.

Η προηγούμενη έρευνα του Marcus έδειξε πώς τα ηγετικά κύτταρα και τα πιο κοινά αντίστοιχα, τα ακόλουθα κύτταρα, συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα επεμβατικό πακέτο. Οι δύο τύποι καρκινικών κυττάρων εξαρτώνται ο ένας από τον άλλο για την κινητικότητα και την επιβίωση, αλλά έχουν ξεχωριστά πρότυπα γονιδιακής δραστηριότητας και ακόμη και διαφορετικά σχήματα.

Συγκεκριμένα, τα κύτταρα οδηγού εμφανίζουν μακρύτερη φιλοπόδα από τα ακόλουθα κύτταρα. Αυτό είναι μέρος αυτής της έρευνας από την μεταπτυχιακή φοιτήτρια Emily Summerbell (η οποία απέκτησε πρόσφατα το διδακτορικό της). “Τα Filopodia είναι σαν τα δάχτυλα του κυττάρου και βοηθούν το κύτταρο να τραβήξει προς τα εμπρός”, λέει η Summerbell.

Έχοντας μεγαλύτερη filopodia συνδέεται με ένα γονίδιο που ονομάζεται MYO10, το οποίο κωδικοποιεί ένα συστατικό του εσωτερικού κυτταρικού σκελετού που σταθεροποιεί τη filopodia, βρέθηκαν οι Summerbell και Mouw. Το MYO10 ήταν το γονίδιο που ήταν το πιο ρυθμιζόμενο και υπομεθυλιωμένο σε κύτταρα οδηγούς, σε σύγκριση με τα κύτταρα που ακολουθούν, και τόσο η μακρά φιλόποδα όσο και η επεμβατική συμπεριφορά εξαρτώνται από τη δραστηριότητα του MYO10.

«Ήταν γνωστό ότι το MYO10 συνδέθηκε με εισβολή και μετάσταση, αλλά αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι παίζει αυτόν τον συγκεκριμένο ρόλο σε ένα σπάνιο υποσύνολο κυττάρων», λέει ο Marcus. “Αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αναζητήσουμε αυτά τα σπάνια κύτταρα σε όγκους ασθενών για να εκτιμήσουμε πόσο δυνητικά είναι διεισδυτικά.”

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/