Eρευνα δείχνει ότι η αύξηση των καλών βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου με την κατανάλωση προβιοτικών, πρεβιοτικών και μεταβιοτικών έχει θετικές συνέπειες για τη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου, σε υγιείς ενήλικες.
Προβιοτικά, πρεβιοτικά, μεταβιοτικά και το μικροβίωμα
Τα προβιοτικά, τα πρεβιοτικά και τα μεταβιοτικά που προστίθενται σε τρόφιμα και συμπληρώματα μπορούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν τα συμπτώματα που προκαλούνται από ένα ανισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου, όπως η διάρροια, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και οι αλλεργίες.
Λειτουργικά τρόφιμα που περιέχουν πρεβιοτικά και μεταβιοτικά είναι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως το γιαούρτι και το kimchi) και τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες (όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι μπανάνες).
Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της ζύμης και άλλων « καλών βακτηρίων», που ζουν φυσικά στο έντερο ενός ατόμου για να προάγουν την υγεία όταν είναι ισορροπημένα. Έρευνες πολλών ετών έχουν δείξει τις θετικές επιπτώσεις στην υγεία από την προσθήκη προβιοτικών στη διατροφή. Το Lactobacillus και το Bifidobacterium είναι τα πιο κοινά στελέχη βακτηρίων που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και συμπληρώματα.
Πρεβιοτικά
Τα πρεβιοτικά είναι μη εύπεπτα τρόφιμα, όπως οι φυτικές ίνες, που παρέχουν οφέλη για την υγεία στον άνθρωπο. Τα πρεβιοτικά διεγείρουν την ανάπτυξη των προβιοτικών και επηρεάζουν θετικά την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου. Η αύξηση των πρεβιοτικών στη διατροφή ή η λήψη συμπληρωμάτων είναι ένα γενικό όφελος για την καλή υγεία.
Μεταβιοτικά
Τα μεταβιοτικά είναι ο μη ζωντανός (νεκρός) μικροοργανισμός που απομένει μετά την επεξεργασία των προβιοτικών και των πρεβιοτικών από τον οργανισμό ή τη διαδικασία παραγωγής (όπως η χρήση θερμότητας) για τρόφιμα και συμπληρώματα. Τα μεταβιοτικά αποδεικνύεται ότι έχουν πολλά από τα ίδια οφέλη για την υγεία με τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μικρότερο κίνδυνο να προκαλέσουν βλάβη από τους ζωντανούς οργανισμούς στα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά.
Μικροβίωμα
Το μικροβίωμα είναι η συλλογή όλων των μικροβίων στο ανθρώπινο σώμα – βακτήρια, μύκητες και ιούς – και στο περιβάλλον τους. Το μικροβίωμα του ανθρώπινου σώματος περιλαμβάνει τα περιβάλλοντα του εντέρου, του στόματος, του αναπαραγωγικού συστήματος και του ουροποιητικού συστήματος, του αναπνευστικού συστήματος και της επιφάνειας του δέρματος. Τα βακτήρια αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του μικροβιώματος και υπάρχουν σε αριθμούς που συγκρίνονται με τον αριθμό των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα — περίπου 37 τρισεκατομμύρια.
Οι προστατευτικές, μεταβολικές και ανοσοποιητικές λειτουργίες υποστηρίζονται όταν το μικροβίωμα του εντέρου είναι ισορροπημένο και λειτουργεί όπως έχει σχεδιαστεί. Όταν, ωστόσο, είναι εκτός ισορροπίας, το μικροβίωμα μπορεί να παράγει τοξίνες, οδηγώντας σε πεπτικές και φλεγμονώδεις διαταραχές, αυτοάνοσες διεργασίες και αλλεργίες. Ένα μη ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί επίσης να προκαλέσει παθήσεις του εγκεφάλου, του ήπατος και των πνευμόνων.
Εάν εμφανιστούν συμπτώματα και ανησυχείτε ότι μπορεί να σχετίζονται με το έντερο, επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να προσδιορίσετε εάν χρειάζεται να αυξήσετε τα καλά βακτήρια στο μικροβίωμα σας. Η αύξηση των καλών βακτηρίων του εντέρου έχει θετικές συνέπειες για τη συνολική επούλωση.
Η έρευνα υποδηλώνει ότι η ενίσχυση των επιπέδων προβιοτικών, πρεβιοτικών και μεταβιοτικών μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία του εγκεφάλου λόγω του άξονα εγκεφάλου-εντέρου-μικροβίου.
Άξονας εγκεφάλου-εντέρου-μικροβιώματος και υγεία του εγκεφάλου
Η έρευνα δείχνει ότι η υγεία του εγκεφάλου συνδέεται θετικά με τη χρήση προβιοτικών, πρεβιοτικών και μεταβιοτικών.
Ο άξονας εγκεφάλου-εντέρου-μικροβίου είναι η οδός επικοινωνίας μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου (τους οργανισμούς που αποτελούν το μικροβίωμα) και του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός). Η οδός επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και της μικροχλωρίδας του εντέρου πηγαίνει και προς τις δύο κατευθύνσεις: από εγκέφαλο προς έντερο και από έντερο προς εγκέφαλο.
Τα προβιοτικά που επηρεάζουν τον εγκέφαλο ονομάζονται ψυχοβιοτικά. Τα ψυχοβιοτικά, όταν καταναλώνονται σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, έχουν θετική επίδραση σε άτομα με διαταραχές ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη ή άγχος.
Τα ψυχοβιοτικά μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή νευροδιαβιβαστών (χημικοί αγγελιοφόροι στον εγκέφαλο) όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη, το GABA και η ακετυλοχολίνη, επηρεάζοντας άμεσα την εγκεφαλική δραστηριότητα. Δεδομένου ότι αυτοί και άλλοι νευροδιαβιβαστές εμπλέκονται σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες και νευρολογικές διαταραχές, η αύξηση των επιπέδων μπορεί να είναι σημαντικά ωφέλιμη.
Αν και διεξάγεται έρευνα σχετικά με τα πιθανά οφέλη των πρεβιοτικών, των προβιοτικών και των μεταβιοτικών, χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε μεγαλύτερες ανθρώπινες ομάδες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη.
Παρενέργειες από τη λήψη πρεβιοτικών, προβιοτικών και μεταβιοτικών
Τα προβιοτικά, τα πρεβιοτικά και τα μεταβιοτικά είναι γενικά ασφαλή για υγιή άτομα. Συχνές παρενέργειες είναι τα αέρια, το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα. Η απόφαση για τη λήψη συμπληρωμάτων λαμβάνεται πάντα καλύτερα με τη συμβουλή ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης. Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να αξιολογήσει οποιαδήποτε φάρμακα, βότανα ή συμπληρώματα στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης κατάστασης ή ασθένειας.
Τα προβιοτικά μπορεί σπάνια να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις ή υπερβολική ανοσολογική διέγερση. Συζητήστε πρώτα με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να βεβαιωθείτε ότι η τροφή ή το συμπλήρωμα είναι ασφαλές για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σοβαρές παθήσεις υγείας, έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες ή μικρά παιδιά.
Πώς μπορώ να ξέρω αν λειτουργεί;
Το πώς νιώθετε είναι η καλύτερη ένδειξη ότι κάτι λειτουργεί. Εάν αισθάνεστε καλά ή καλύτερα, πιθανότατα μπορείτε να συνεχίσετε να καταναλώνετε τα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα. Τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα (που αγοράζονται από αξιόπιστη πηγή) μπορούν να καταναλωθούν από υγιείς ενήλικες με ελάχιστες έως καθόλου παρενέργειες. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, συζητήστε τις με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
Πηγη: https://healthmag.gr/