Καμπάνα 120 εκατ. στην Johnson & Johnson

Η Johnson & Johnson και η θυγατρική της DePuy Synthes συμφώνησαν να πληρώσουν 120 εκατ. δολάρια σε συμβιβασμό με πολλές αμερικανικές Πολιτείες σχετικά με κατηγορίες για παραπλανητικές πρακτικές προώθησης εμφυτευμάτων ισχίου της εταιρείας.

Η συμφωνία του διακανονισμού ανακοινώθηκε από τους γενικούς εισαγγελείς 46 Πολιτειών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η DePuy ασχολήθηκε με αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές στην προώθηση των εμφυτευμάτων ισχίου ASR XL και Pinnacle Ultamet.

Η DePuy από την πλευρά της δήλωσε ότι ο διακανονισμός δεν συνεπάγεται την αναγνώριση ευθύνης ή παραπτώματος εκ μέρους των εταιρειών. «Η DePuy Synthes παραμένει προσηλωμένη στην ικανοποίηση των τρεχουσών και μελλοντικών αναγκών των ορθοπεδικών χειρουργών και των ασθενών», ανέφερε η εταιρεία.

Πάντως, οι Πολιτείες ισχυρίστηκαν ότι η J&J έκανε παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τη μακροζωία των μεταλλικών εμφυτευμάτων. Η εταιρεία διαφήμιζε ότι τα υλικά αντέχουν 5 χρόνια, αλλά οι ασθενείς έπρεπε συχνά να υποβληθούν νωρίτερα σε νέα χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με τη συμφωνία διακανονισμού, η DePuy καλείται να διατηρήσει ένα πρόγραμμα επιτήρησης μετά τη διάθεση στην αγορά και να ενημερώσει τις διαδικασίες για την παρακολούθηση των καταγγελιών σχετικά με τα εμφυτεύματα ισχίου.

Το 2010, η DePuy ανακοίνωσε μια παγκόσμια εθελοντική ανάκληση 93.000 από τα συστήματα εμφύτευσης ισχίου ASR, λέγοντας ότι το 12% αυτών απέτυχε μέσα σε πέντε χρόνια. Δηλώνει ότι θα πληρώσει τουλάχιστον 2,47 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, ενώ έκτοτε έχει δεχθεί χιλιάδες αγωγές από ασθενείς.

Το 2013, η DePuy διέκοψε την πώληση των μεταλλικών υλικών Pinnacle Ultamet, μετά από παρέμβαση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA). Το σύστημα Pinnacle πάντως εξακολουθεί να πωλείται με άλλους συνδυασμούς υλικών.

Μεταλλικά εμφυτεύματα ισχίου έχουν επίσης εξεταστεί μετά από αναφορές ότι προκαλούν συσσώρευση μεταλλικών ιόντων στο αίμα, προκαλώντας πόνο στην βουβωνική χώρα, αλλεργικές αντιδράσεις, διάβρωση οστών και θάνατο ιστού.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει περίπου 10.400 αγωγές στις ΗΠΑ για τα υλικά Pinnacle αλλά η J&J αρνείται τις αξιώσεις των καταναλωτών, λέγοντας ότι η εταιρεία ενήργησε κατάλληλα και υπεύθυνα στην ανάπτυξη, δοκιμή και εμπορία των συσκευών.

Αγωγές έχουν υποβληθεί και σε άλλες χώρες, όπως ΒρετανίαΚαναδάΑυστραλίαΙρλανδίαΓερμανία και Ιταλία.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/