Θα εξεταστεί όλη η θεραπευτική κατηγορία.
“Κανένα σκεύασμα δεν έχει απόλυτη ένδειξη, οπότε θα εξεταστεί στο σύνολό της όλη η θεραπευτική κατηγορία με τις ερυθροποιητίνες. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο προσεχές διάστημα οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατηγορία αυτή θα κληθούν για να καταθέσουν τους φακέλους των σκευασμάτων που διακινούν με όλες τις νεότερες ενδείξεις τους αν υπάρχουν”, μας ανέφερε παράγοντας του Υπουργείου Υγείας.
H ερυθροποιητίνη παράγεται από τα κύτταρα των ουροφόρων σωληναρίων του νεφρού ως απάντηση στην υποξία των ιστών που προκαλεί η αναιμία. Mετά την είσοδό της στην κυκλοφορία προάγει την ερυθροποίηση διεγείροντας τη διαφοροποίηση των ερυθροβλαστών.
H κύρια ένδειξη χορήγησης είναι η αναιμία της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, ανεξάρτητα του εάν οι πάσχοντες υποβάλλονται ή όχι σε εξωνεφρική κάθαρση. Eπίσης χορηγείται στην αναιμία των πασχόντων από AIDS, εάν αυτή οφείλεται στη χορήγηση ζιδοβουδίνης (AZT). άλλες ενδείξεις χορήγησης είναι η χημειοθεραπεία με πλατίνη για τη συντόμευση της διάρκειας της αναιμίας ή η χημειοθεραπεία για ορισμένους τύπους νεοπλασμάτων, η αύξηση της παροχής αυτόλογου αίματος και προληπτικώς η αναιμία των πρόωρων βρεφών. Η πρόσθετη χορήγηση σιδήρου μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του φαρμάκου, ενώ η παρουσία λοίμωξης την ελαττώνει.
Σύμφωνα με την πηγή, τρεις ουσιαστικά είναι οι κατηγορίες των ασθενών που λαμβάνουν ερυθροποιητίνες: οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια που ανέρχονται σε 12.000 άτομα περίπου στην Ελλάδα, άτομα με αιματολογικές διαταραχές και άτομα που εμφανίζουν αναιμία λόγω καρκίνου. Οπως λέει, υπάρχουν στοιχεία βάση των οποίων γίνονταν αλόγιστη συνταγογράφηση στη δεύτερη και τη τρίτη κατηγορία. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια νέα σκευάσματα (γενόσημα), καθιστά επιτακτική την επαναδιαπραγμάτευση όλη της κατηγορίας με τις εμπλεκόμενες εταιρείες.
Πηγές αναφέρουν ότι οι ερυθροποιητίνες που θα επαναξιολογηθούν ανέρχονται στις 10 – ως σκευάσματα – και διακινούνται από 8 πολυεθνικές. Στην επαναξιολόγηση θα υπάρχουν και βιο-ομοειδή.
Παρά το ότι δεν υπάρχουν σημερινά στοιχεία για το μέγεθος της αγοράς των συγκεκριμένων σκευασμάτων, εκτιμάται ότι κυμαίνεται περί τα 100 εκατ. ευρώ από περίπου 130 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010. Ο βασικότερος λόγος αυτής της μείωσης αποδίδεται στην εντονότερη διείσδυση των γενοσήμων.
Την ίδια στιγμή σε φάση ολοκλήρωσης ακούγεται ότι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τα σκευάσματα της ηπατίτιδας, όπως μας είπε παράγοντας εταιρείας που διαπραγματεύτηκε τα σκευάσματα της δικής του εταιρείας. Συνολικά στη διαπραγμάτευση της κατηγορίας φημολογείται ότι ήταν7 σκευάσματα.
Πηγη:https://www.iatronet.gr