Κανονικά έως την Δευτέρα η εξέταση pet/ct από τους 5 παρόχους Υγείας

Σε προσωρινή αναστολή της απόφαση για μετακύλιση του κόστους ραδιοφαρμάκου στον ΕΟΠΥΥ ή τους ασφαλισμένους στην εκτέλεση των πράξεων εξέτασης pet/ct μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Μαΐου, προχωρούν οι πέντε πάροχοι που πραγματοποιούν Ιατρικές Πράξεις Πυρηνικής Ιατρικής, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Βασίλη Πλαγιανάκο.

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση -καθόσον υπήρξε θετική διάθεση αντιμετώπισης από τον ΕΟΠΥΥ- οι εκπρόσωποι των διοικήσεων από Ιατρικό Αθηνών, Ιατρόπολις, Metropolitan, Βιοιατρική και το Υγεία, δηλώνουν διατεθειμένοι να περιμένουν έως και την ερχόμενη εβδομάδα αποτελεσματικές δεσμεύσεις από το υπουργείο Υγείας.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Βασίλης Πλαγιανάκος συναντάται εκτάκτως με τις δύο εταιρείες που παρέχουν το ραδιοφάρμακο προκειμένου να γίνει μείωση της τιμής του. Ταυτόχρονα, αναμένεται συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό προκειμένου να συζητηθούν εκ νέου τα αιτήματα των παρόχων.

Η αύξηση του προϋπολογισμού για το 2019 (όριο δαπάνης στα 8 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ) και οι διαπραγματεύσεις εντός των επόμενων δύο ημερών με τις δύο επιχειρήσεις που παρέχουν το ραδιοφάρμακο, δεν ικανοποίησαν τους 5 παρόχους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνολική δαπάνη για το 2018 θα ξεπεράσει τα 9 εκατ. ευρώ. Προφανώς η επιβάρυνση για τις εταιρείες θα είναι μεγαλύτερη των 4 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η δαπάνη για το 2019 θα είναι επίσης αυξημένη καθότι το ραδιοφάρμακο υπάγετε πλέον σε ΦΠΑ 24%. Έως τον Ιανουάριο του 2019 υπαγόταν σε ΦΠΑ 6%.

Με δεδομένη τη ζήτηση των 11.500 εξετάσεων σε ετήσια βάση τος συνολικό κόστος για την προμήθεια του ραδιοφαρμάκου για τις εταιρείες θα φτάσει τουλάχιστον ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

Τα αιτήματα των παρόχων

Να σημειωθεί πως οι πάροχοι ζητούν την επαναφορά του συστήματος αποζημίωσης της αξίας των ραδιοφαρμάκων (pet/ct). Ξεχωριστά από τις Ιατρικές Πράξεις Πυρηνικής Ιατρικής. Σύμφωνα με την υπ αριθμ 113385/ΦΕΚ Β 35(14.01.2015) ΥΑ ).

Παράλληλα, ζητούν άμεση αύξηση του προϋπολογισμού έτους 2018 και 2019. Το αμιγώς ιατρικό μέρος της εξέτασης/Ιατρική Πράξη (χωρίς δηλαδή το ραδιοφάρμακο) το προβλεπόμενο κονδύλιο να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.

Σε αντίθετη περίπτωση, η βιωσιμότητα των τμημάτων PET/CT των εταιρειών είναι εντελώς προβληματική. Γεγονός που σημαίνει ότι με ευθύνη του ΕΟΠΥΥ θα είναι αδύνατη πλέον η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Σε ποσοστό άνω του 90% καλύπτονται σήμερα από τις πέντε εταιρείες.

Μάλιστα, όπως προειδοποιούν, για όλους τους παραπάνω λόγους από την ερχόμενη Πέμπτη 16 Μαΐου 2019, οι πάροχοι θα συνεχίσουν τη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ. Αποδεχόμενοι τους ασφαλισμένους για την εκτέλεση των πράξεων της εξέτασης pet/ct. Αλλά θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να φροντίσει για την προμήθεια του ραδιοφαρμάκου από τον πάροχο παραγωγής. Οι εταιρείες αδυνατούν πλέον να αγοράζουν με ίδια χρήματα τα ραδιοφάρμακα.

 

Πηγη:https://www.healthpharma.gr