Καρκίνος στο πάγκρεας: Η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

Ο καρκίνος του παγκρέατος αποκαλείται συχνά σιωπηλός δολοφόνος, επειδή τα συμπτώματα μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστούν, γεγονός που δυσχεραίνει την έγκαιρη διάγνωση, με συνέπεια τη χαμηλότερη επιβίωση ασθενών συγκριτικά με τις άλλες μορφές καρκίνου.

Όταν εκδηλώνονται συμπτώματα, αυτά περιλαμβάνουν την ανεξήγητη απώλεια βάρους, πόνο στη μέση ή το στομάχι και ίκτερο.

Η πρόληψη της εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος είναι καίριας σημασίας, καθώς δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος ως προς το προσδόκιμο επιβίωσης των πασχόντων εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Στους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου στο πάγκρεας περιλαμβάνονται η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας αμερικανικής μελέτης, η βαριατρική επέμβαση θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος σε παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη.

Ερευνητές στο Allegheny Health Network στο Πίτσμπεργκ των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλυσαν δεδομένα 20ετίας για περισσότερους από 1,4 εκατ. ανθρώπους. Πάνω από 10.000 από αυτούς, είχαν υποβληθεί σε επέμβαση απώλειας βάρους (σε ποσοστό 75% γυναίκες).

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο παγκρέατος συγκριτικά με όσους δεν είχαν υποβληθεί σε ανάλογη χειρουργική επέμβαση (0,19% έναντι 0,32%).

«Η παχυσαρκία και ο διαβήτης αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παγκρέατος μέσω της χρόνιας φλεγμονής και των υπερβολικών ορμονών και αυξητικών παραγόντων που απελευθερώνονται από το σωματικό λίπος» επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Aslam Syed του Τμήματος Γαστρεντερολογίας στο Allegheny Health Network.

Ο ίδιος εξηγεί πως έχει αποδειχθεί σε προγενέστερες μελέτες ότι η βαριατρική επέμβαση βελτιώνει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου σε πάσχοντες από διαβήτη.

Η νέα μελέτη υποδεικνύει πως η συγκεκριμένη επέμβαση είναι ένας βιώσιμος τρόπος για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου παγκρέατος σε αυτή την ομάδα αυξημένου κινδύνου.

Σημειώνεται ότι ο μέσος χρόνος επιβίωσης μετά τη διάγνωση ανέρχεται σε μόλις 4,6 μήνες. Μόνο το 3% των ασθενών επιβιώνει πάνω από πενταετία.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του διαδικτυακού συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας (UEG).

 

 

Πηγή: https://www.onmed.gr/