Καρκίνος ωοθηκών omentum: Βασικός ο ρόλος ενός μεταβολικού ενζύμου στη μετάσταση του όγκου

Στην πρόσφατη δημοσίευσή τους στο Cell Reports, μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Xiling Shen, Ph.D., επιστημονικό υπεύθυνο στο Terasaki Institute for Biomedical Innovation (TIBI), απέδειξε τον κεντρικό ρόλο ενός ενζύμου, του G6PD, για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης και της μετάστασης του καρκίνου των ωοθηκών (OC) στην κοιλιακή κοιλότητα.

Το OC είναι μια ιδιαίτερα θανατηφόρα μεταστατική νόσος, με διαγνώσεις σταδίου ΙΙΙ ή υψηλότερες που εμφανίζονται στο 80% των ασθενών, μαζί με περίπου 30% ποσοστά πενταετούς επιβίωσης. Το OC δείχνει συχνά μια ιδιαίτερη προτίμηση για τη μετανάστευση και τον επιθετικό πολλαπλασιασμό στο omentum (στρώμα λιπώδους ιστού που βρίσκεται πάνω από τα όργανα στην κοιλιακή χώρα) , το οποίο παρέχει λιπαρά οξέα ως πηγή καυσίμου για τα κύτταρα OC. Ως μέρος της αύξησης του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων από τα κύτταρα OC, παράγονται ορισμένες οξειδωτικές ενώσεις, οι οποίες επιβάλλουν ένα βαθμό οξειδωτικού στρες στο μικροπεριβάλλον. Ως αποτέλεσμα, ενεργοποιείται μια μεταβολική οδός που ονομάζεται μονοπάτι φωσφορικής πεντόζης (PPP), η οποία όχι μόνο χρησιμεύει ως αντιδραστική απόκριση σε αυτό το στρες, αλλά είναι επίσης απαραίτητο μέρος ορισμένων μεταβολισμών στα καρκινικά κύτταρα.

Αν και είναι γνωστό ότι το G6PD είναι το ένζυμο που ελέγχει τον ρυθμό στο PPP, οι επιδράσεις του στη μετάσταση OC στο omentum δεν είχαν εξεταστεί προηγουμένως. Η ομάδα του Δρ Σεν ρίχνει φως σε αυτό το ερώτημα διεξάγοντας μια σειρά αποκαλυπτικών πειραμάτων. Γενετικές και μεταβολικές αναλύσεις αποκάλυψαν αυξημένα επίπεδα οξειδωτικών ενώσεων και μεταβολιτών PPP, συμπεριλαμβανομένου του G6PD, στις μεταστάσεις στο omentum σε σύγκριση με τους πρωτοπαθείς όγκους σε ασθενείς με OC. Παρόμοιες παρατηρήσεις έγιναν σε ποντίκια στα οποία έγινε ένεση με διαφορετικές κυτταρικές σειρές OC και σε κύτταρα OC ή οργανοειδή που καλλιεργήθηκαν σε μέσα ρυθμισμένα με νοητικό ιστό.

Αυτά τα αρχικά πειράματα επιβεβαίωσαν την απόκριση PPP των OM OC κυττάρων στο οξειδωτικό στρες που δημιουργείται από τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων του στο omentum. Τα αυξημένα επίπεδα G6PD που παρατηρήθηκαν σε αυτά τα δείγματα παρείχαν μια σύνδεση. Τα επακόλουθα πειράματα αναστολής κατέδειξαν οριστικά την επίδραση του G6PD στα OM OC κύτταρα. Η γενετική αποσιώπηση ή η φαρμακολογική αναστολή του G6PD προκάλεσε σημαντικό κυτταρικό θάνατο και αύξησαν τα επίπεδα βασικών οξειδωτικών ενώσεων στα κύτταρα που αναπτύχθηκαν σε θρεπτικά ρυθμισμένα μέσα σε σύγκριση με τα άλλα. Τα αποτελέσματα από αυτά τα πειράματα κατέδειξαν την ανάγκη για την παρουσία του G6PD για την ενεργοποίηση του PPP προκειμένου να εξουδετερωθεί η νοητική παραγωγή οξειδωτικών ενώσεων.

Αυτή η παρατήρηση επιβεβαιώθηκε περαιτέρω από in vivo μελέτες σε ποντίκια στα οποία έγινε ένεση με γενετικά τροποποιημένα κύτταρα OMC που αναστέλλονται από το G6PD ή έλαβαν θεραπεία με το φάρμακο που αναστέλλει το G6PD, το οποίο οδήγησε σε πολύ μικρότερους μεταστατικούς όγκους στην κοιλιά.

Συνολικά, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το G6PD είναι ένα ουσιαστικό συστατικό που χρησιμοποιείται για την αντιστάθμιση των οξειδωτικών στρες που δημιουργούνται από το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων από τα κύτταρα OC στο omentum. Χωρίς αυτό το ένζυμο, το PPP δεν μπορεί να λειτουργήσει και τα μεταστατικά κύτταρα υποκύπτουν στη συσσώρευση οξειδωτικών ενώσεων που προκύπτουν. «Η αποσαφήνιση της μεταβολικής αλληλεπίδρασης που επηρεάζει την επιβίωση του όγκου και τη μετάσταση αυξάνει τις δυνατότητες για στοχευμένη θεραπευτική ανάπτυξη», δήλωσε ο Ali Khademhosseini, Ph.D., διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της TIBI. «Αυτή η εργασία είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και έχει σημαντική κλινική σημασία για επιθετικά μεταστατικές ασθένειες όπως ο καρκίνος των ωοθηκών».

 

 

Πηγη: https://www.healthweb.gr/