Κατάθλιψη: Ανάλυση εγκεφαλικών σημάτων για την κατηγοριοποίηση διαφορετικών τύπων της νόσου

Οι ερευνητές εκτίμησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα 68 υποφλοιωδών περιοχών χρησιμοποιώντας μια τεχνική νευροαπεικόνισης που ονομάζεται ακριβής ηλεκτρομαγνητική τομογραφία εγκεφάλου χαμηλής ανάλυσης (eLORETA) και η ροή πληροφοριών εντός των περιοχών του εγκεφάλου μετρήθηκε με ένα μέτρο κατευθυνόμενης συνδεσιμότητας.

Κατάθλιψη: Νέα μέθοδος ανίχνευσης της αγχώδους και μη αγχώδους κατάθλιψης με τη χρήση επεξεργασίας εγκεφαλικών σημάτων αναπτύχθηκε από βιοϊατρικούς μηχανικούς του Πανεπιστημίου του Surrey. Τα αποτελέσματα της μελέτης αποδείχθηκαν ότι ήταν περίπου 91% ακριβή όταν οι ασθενείς παρακολουθούσαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα με κλειστά μάτια.

Ο Hesam Shakouh Alaei, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε: “Οι ασθενείς με αγχώδη κατάθλιψη έχουν συχνά πιο σοβαρά συμπτώματα και παρενέργειες με μεγαλύτερη αντίσταση στη θεραπεία από ό,τι οι ασθενείς με μη αγχώδη κατάθλιψη. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να διακρίνουμε αυτές τις δύο ομάδες μεταξύ τους”. “Η ελπίδα είναι ότι αυτές οι γνώσεις θα βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας να αναγνωρίζουν την αγχώδη και τη μη αγχώδη κατάθλιψη και να αντιμετωπίζουν ανάλογα”. Η αγχώδης κατάθλιψη είναι όταν κάποιος παρουσιάζει συνδυασμό σοβαρών συμπτωμάτων τόσο κατάθλιψης όσο και άγχους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί γρήγορα η αγχώδης κατάθλιψη για να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της κατάστασης. Η ερευνητική ομάδα κατέγραψε ένα πεντάλεπτο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα ηρεμίας (ΗΕΓ) σε 15 ασθενείς με αγχώδη κατάθλιψη και εννέα ασθενείς με μη αγχώδη κατάθλιψη υπό συνθήκες ανοιχτών και κλειστών ματιών. Οι ερευνητές εκτίμησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα 68 υποφλοιωδών περιοχών χρησιμοποιώντας μια τεχνική νευροαπεικόνισης που ονομάζεται ακριβής ηλεκτρομαγνητική τομογραφία εγκεφάλου χαμηλής ανάλυσης (eLORETA) και η ροή πληροφοριών εντός των περιοχών του εγκεφάλου μετρήθηκε με ένα μέτρο κατευθυνόμενης συνδεσιμότητας. Το εγκεφαλικό δίκτυο που προέκυψε από ασθενείς με αγχώδη κατάθλιψη και μη αγχώδη κατάθλιψη ταξινομήθηκε στη συνέχεια με μηχανική μάθηση. Τα ευρήματα έδειξαν πώς οι ασθενείς με αγχώδη κατάθλιψη μεταδίδουν ισχυρότερη συνδεσιμότητα στο δεξιό ημισφαίριο με την ακρίβεια να βελτιώνεται σημαντικά με κλειστά μάτια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο “Βιοϊατρική Επεξεργασία Σήματος και Ελέγχου” (Biomedical Signal Processing and Control).

 

 

Πηγη: https://www.healthweb.gr/