Η μεταμόσχευση γονιδιακά τροποποιημένης καρδιάς χοίρου που δόθηκε σε ετοιμοθάνατο ασθενή πριν μήνες δεν κατάφερε να αποτρέψει την απώλεια της ζωής , καθώς φαίνεται πως ήταν μολυσμένη με ιό χοίρου. Η πρώτη μεταμόσχευση μιας γενετικά τροποποιημένης καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο είχε δημιουργήσει ελπίδες, αλλά έληξε πρόωρα.
Υπενθυμίζεται ότι η καρδιά χοίρου που μεταμοσχεύθηκε σε Αμερικανό ασθενή νωρίτερα φέτος σε μια εγχείρηση ορόσημο. Ωστόσο, φαίνεται πως ένας ιός χοίρου εκτροχίασε το πείραμα και ν συνέβαλε στον θάνατό του δύο μήνες αργότερα, λένε οι ειδικοί μεταμοσχευτές.
Ο ασθενής Ντέιβιντ Μπένετ βρισκόταν κοντά στο θάνατο τον Ιανουάριο όταν έλαβε μια γενετικά επεξεργασμένη καρδιά χοίρου σε μια πρωτοποριακή μεταμόσχευση που στέφθηκε με επιτυχία. Η νέα του καρδιά χτυπούσε φανταστικά και απέδιδε σαν «ροκ σταρ», σύμφωνα με τον χειρουργό της μεταμόσχευσής του, Bartley Griffith της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Maryland.
Αλλά περίπου 40 ημέρες αργότερα η υγεία του 57χρονου χειροτέρευσε και μετά από δύο μήνες ήταν νεκρός. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πανεπιστήμιο τον Μάρτιο, αναφέρεται ότι «δεν είχε εντοπιστεί προφανής αιτία κατά τη στιγμή του θανάτου του» και ότι εκκρεμούσε πλήρης έκθεση. Σύμφωνα με πηγές του MIT Technology Review ότι η καρδιά του επηρεάστηκε από τον κυτταρομεγαλοϊό των χοίρων, μια λοίμωξη που μπορεί να προληφθεί και η οποία συνδέεται με καταστροφικές συνέπειες στις μεταμοσχεύσεις.
Η παρουσία του ιού των χοίρων και οι απελπισμένες προσπάθειες για την καταπολέμησή του περιγράφηκαν από τον κ.Griffith κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού σεμιναρίου που μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από την Αμερικανική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων στις 20 Απριλίου. Το θέμα αποτελεί πλέον αντικείμενο ευρείας συζήτησης μεταξύ των ειδικών, οι οποίοι θεωρούν ότι η λοίμωξη ήταν ένας πιθανός παράγοντας που συνέβαλε στον θάνατο του μεταμοσχευόμενου και ένας πιθανός λόγος για τον οποίο η καρδιά δεν κράτησε περισσότερο.«Αρχίζουμε να μαθαίνουμε γιατί πέθανε», δήλωσε ο επιστήμονας ο οποίος πιστεύει ότι ο ιός ίσως «πυροδότησε» την καθοδική πορεία της υγείας του ασθενούς.
Σημειώνεται ότι επρόκειτο για μια σημαντική δοκιμή της ξενομεταμόσχευσης, της διαδικασίας μετακίνησης ιστών μεταξύ ειδών. Επειδή οι ειδικοί χοίροι που εκτρέφονται για να παρέχουν όργανα υποτίθεται ότι είναι απαλλαγμένοι από ιούς, τώρα φαίνεται ότι το πείραμα κινδύνευσε από ένα αβίαστο λάθος. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας που ανέθρεψε και κατασκεύασε τους χοίρους, η Revivicor, αρνήθηκε να σχολιάσει και δεν έχει προβεί σε καμία δημόσια δήλωση σχετικά με τον ιό.
Πηγή: https://virus.com.gr/