Καταγγελίες γιατρών για “σαμποτάζ” του διαλόγου με τον ΕΟΠΥΥ

Σύγχυση κι εκνευρισμό έχουν προκαλέσει στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς πληροφορίες που κάνουν λόγο για υποβολή προτάσεων της Αριστοτέλους στον ΕΟΠΥΥ, αναφορικά με τις νέες συμβάσεις.

“Τι νόημα έχουν οι διαπραγματεύσεις αν παρά τα όσα συζητάμε αιφνιδίως βλέπουμε άλλα;” αναρωτιέται σχετικά ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ, Φώτης Πατσουράκος.

Το υπουργείο φαίνεται να προτείνει:

  • Συλλογική σύμβαση με τον ΠΙΣ, ο οποίος θα πρέπει να συντάξει καταλόγους ειδικών γιατρών που θα συμβληθούν και να κάνει αναδιανεμητικό λογαριασμό.
  • Θα μπορεί να ζητείται από το γιατρό η μετακίνησή του σε άλλη περιοχή της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας ή Ιατρικού Συλλόγου, όπου δεν θα υπάρχει κάλυψη από την ειδικότητά του.
  • Υπάρχει σαφής εφαρμογή του gatekeeping και η αμοιβή των γιατρών θα διαμορφώνεται διαφορετικά εάν ο ασθενής έχει παραπεμπτικό από οικογενειακό γιατρό ή όχι.
  • Όπου θα αναπτύσσεται ο δημόσιος τομέας θα σταματούν οι συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα.

Για τον κο Πατσουράκο, είναι σαφές ότι πρόκειται για μία αιφνιδιαστική παρέμβαση που πετά στο “καλάθι των αχρήστων” τη συζήτηση στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του Οργανισμού με τους εκπροσώπους των γιατρών και στην οποία ο κλάδος οφείλει να “γυρίσει την πλάτη”.

“Η ΠΟΣΚΕ δεν θα συμμετέχει στο μέλλον σε προσχηματικές πλέον συζητήσεις και διαπραγματεύσεις αν δεν έχει εγγυήσεις ότι η διαπραγμάτευση σημαίνει να σέβεται ο ένας τον άλλο” αναφέρει σχετικά, ξεκαθαρίζοντας πως οι προτάσεις του υπουργείου αφενός προσκρούουν στην κείμενη νομοθεσία κι αφετέρου στις θέσεις της Ομοσπονδίας κι επομένως απορρίπτονται.

 

Πηγη:https://virus.com.gr