Κατατίθεται έως την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την παράλληλη απασχόληση των γιατρών

Η πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας αναμένεται με ενδιαφέρον, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η επίμαχη διάταξη παραμένει ή έχει αποσυρθεί.

Κατατίθεται από αύριο έως την Πέμπτη στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο φέρνει αλλαγές στο καθεστώς απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών.

Το άρθρο 10 του νομοσχεδίου, προβλέπει τη δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών και στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως οι ιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, οι οποίοι υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία, θα έχουν τη δυνατότητα να ασκούν περιορισμένα ιδιωτικό έργο ή να παρέχουν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, για λόγους ίσης μεταχείρισης, επιτρέπεται σε πανεπιστημιακούς ιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας να παρέχουν ιδιωτικές υπηρεσίες, κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του ΑΕΙ.

Το θέμα έχει διχάσει τον ιατρικό κόσμο, όπως φάνηκε στη δημόσια διαβούλευση. Ορισμένοι γιατροί θεωρούν το μέτρο θετικό, καθώς αίρει τις ανισότητες που επικρατούν μεταξύ των γιατρών του ΕΣΥ με τους πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς συναδέλφους τους.

Δεν είναι λίγοι οι γιατροί, ωστόσο, οι οποίοι θεωρούν πως με τη συγκεκριμένη παρέμβαση ευνοείται ην εμπορευματοποίηση της Υγείας και των άλλων ευαίσθητων και κρίσιμων κοινωνικών αγαθών.

Εκτιμούν πως με το άρθρο 10 ανοίγει ο δρόμος για την αμεση και νομιμη διασύνδεση των δημόσιων δομων Υγείας με τις ιδιωτικές δομές και την μετατροπή των εργαζόμενων του δημοσιου σε εμπορικά συναλλασσόμενους με τον ιδιωτικό τομέα κανονικά και με τον νόμο.

Την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), οι πρόεδροι των οποίων πρόσκεινται στη ΝΔ.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, τους οποίους καθησύχασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, δηλώνοντας πως δεν κινδυνεύουν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) είναι 26.000, ενώ στα νοσοκομεία της Αθήνας υπηρετούν μόλις 1.860 γιατροί.

Με όλα αυτά, αναμένεται με ενδιαφέρον η κατάθεση του νομοσχεδίου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η επίμαχη διάταξη παραμένει ή έχει αποσυρθεί.

 

 

Πηγη: https://www.iatronet.gr/