Κατηγορηματικός Τσιόδρας: Οι μάσκες είναι μόνο για γιατρούς και ασθενείς

Αυστηρές συστάσεις έδωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας σχετικά με την χρήση των προστατευτικών μέσων και δη των μασκών μόνο από τους υγειονομικούς εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής επεσήμανε ότι θα πρέπει εξωνοσοκομειακά να χρησιμοποιούνται μόνο από αυτούς που έχουν συμπτώματα και από αυτούς που τους φροντίζουν, με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ και του CDC των ΗΠΑ.

Σε μια προσπάθεια αποσαφήνισης ο καθηγητής εξήγησε ότι οι μάσκες θα μπορούσαν να αποφέρουν το μέγιστο όφελος «στα νοσοκομεία, στο προσωπικό μας, στους ασθενείς και στους ανθρώπους που τους περιποιούνται». Μάλιστα ο ίδιος επεσήμανε  ότι εφόσον τηρούνται οι αποστάσεις δεν χρειάζονται οι μάσκες. Περισσότερες οδηγίες θα δώσει ο κ.Τσιόδρας μετά την αναμενόμενη απάντηση σε ερώτημά του στο ευρωπαϊκό CDC.

Άξιο αναφοράς είναι ότι ο καθηγητής σημείωσε πως μια προληπτική στρατηγική εμβολιασμού κατά της γρίπης θα ακολουθηθεί έγκαιρα σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος επιδημίας ώστε να μην συνυπάρξουν πολλοί ιοί που θα απειλήσουν την δημόσια υγεία τον προσεχή χειμώνα.

Σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία, 81 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ακόμη οι 20 από το κρουαζιερόπλοιο που αναφέρθηκε και χθες, με αποτέλεσμα το σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να φθάνει τις 1415 περιπτώσεις. Εξ’ αυτών:

  • 95 είναι διασωληνωμένοι και το 57%  αυτών έχει υποκείμενα νοσήματα.
  • 6 εξήλθαν από τις ΜΕΘ
  • 1 νεκρός καταγράφθηκε το τελευταίο 24ωρο. Το σύνολο των θανόντων φθάνει τους 50.
  • Έχουν διενεργηθεί 17350 εργαστηριακοί έλεγχοι.

Πέρα της ανακοίνωσης της καραντίνας στην οποία τίθεται η κοινότητα Φουστάνη στην Έδεσσα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στάθηκε στην προσφορά στο ΕΟΠΥΥ 150 κλινών στο Metropolitan και στο Υγείας από τον όμιλο Hellenic Ηealth Group, με στόχο την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων. Επίσης, αξιοσημείωτη χαρακτήρισε  ο ίδιος και την προσφορά από το νοσκοκομείου Ερρίκος Ντυνάν 12 κλινών ΜΕΘ και 53 κλινών νοσηλείας.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/