ΚΕΔΕ: Αποτυχημένη η διαχείριση του ζητήματος των ψεκασμών κατά των κουνουπιών

Η εσπευσμένη εντολή και έγκριση από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γ. Μπασκόζο, για τη διενέργεια ψεκασμών κατά των κουνουπιών, κατ’ εξαίρεση από αέρος και εδάφους, με στόχο την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ επιβεβαιώνει τις καταγγελίες της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ για πλημμελή αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

«Έπρεπε να χαθούν 17 συνάνθρωποί μας μέχρι σήμερα, να νοσήσουν εκατοντάδες και να εκδοθούν ταξιδιωτικές οδηγίες σε βάρος της χώρας μας στην καρδιά της τουριστικής σαιζόν για να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος και να κινητοποιηθεί επιτέλους το Υπουργείο Υγείας» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΚΕΔΕ και συνεχίζει:

«Το πρόβλημα όμως δεν αφορά μόνον την Κεντρική Μακεδονία, για την οποία δόθηκε έγκριση για ψεκασμούς από αέρος κι εδάφους. Αφορά και την Αττική, στην οποία έχουν εμφανιστεί δεκάδες κρούσματα του ιού.

Το υπουργείο Υγείας και η γραμματεία δημόσιας υγείας οφείλουν να ζητήσουν από τη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να πράξει όσα απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους πολλών δήμων.

Από την άλλη, η έστω και με καθυστέρηση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού επιβεβαιώνει ότι ήταν πολύ σωστή η άποψη που διατύπωσαν ΚΕΔΕ και ΙΣΑ, που ζήτησαν με δημόσια ανακοίνωσή τους να εφαρμοστεί έκτακτο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας οφείλει αφενός να συνεργαστεί με τους δήμους σε όλη τη χώρα προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού για τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια. Αφετέρου, είναι πλέον υποχρεωμένη να εποπτεύσει η ίδια ότι οι ψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν με τον πιο ορθό επιστημονικά τρόπο».

Πηγη:https://www.onmed.gr