Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας «PHILOS» που υλοποιείται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης & Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει για μια ακόμα φορά το «παρών».
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και συντονιστής του προγράμματος, Άγης Τερζίδης, πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της ηπειρωτικής χώρας στα οποία δραστηριοποιείται το πρόγραμμα PHILOS. Ο κ. Τερζίδης επισκέφθηκε στις αρχές τις εβδομάδας το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Έβρου, καθώς και τα κέντρα φιλοξενίας που βρίσκονται στη Βιομηχανική Περιοχή Δράμας και στην Κάτω Μηλιά Πιερίας. Την προηγούμενη εβδομάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες επισκέψεις στα κέντρα φιλοξενίας της Αλεξάνδρειας, των Διαβατών αλλά και των Λαγκαδικίων, ενώ το επιτελείο του PHILOS συμμετείχε στην ημερίδα που συνδιοργάνωσε με το Γ.Ν.Θ. «Παπαγεωργίου» με θέμα: «Διαπολιτισμική Νοσηλευτική: Διαχείριση προσφύγων στο Νοσοκομείο». Περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα μπορείτε να δείτε εδώ. Οι συγκεκριμένες ενέργειες στοχεύουν στον καλύτερο συντονισμό των δράσεων που υλοποιεί το PHILOS και εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης της δεύτερης φάσης του προγράμματος όπου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες που είτε διαμένουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης είτε απευθύνονται στα νοσοκομεία της χώρας.
Με αφορμή τον θάνατο του παιδιού στο κέντρο φιλοξενίας Θήβας, ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας και τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού. Για μία ακόμη φορά, επισημαίνουμε τον προβληματισμό μας για τις κακές συνθήκες υγιεινής, λόγω του συγχρωτισμού που προκαλείται από τις αυξημένες προσφυγικές ροές. Η σημερινή ημέρα, σε συνδυασμό με το τραγικό συμβάν, είναι η αιτία να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά το έργο μας».
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα PHILOS μπορείτε να δείτε εδώ.
Πηγη:https://www.onmed.gr