Κικίλιας: Νέα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ στην Αττική

Η αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία της Αττικής οδήγησε την κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και τις ένοπλες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας. Παράλληλα, απηύθυνε νέα έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς και έδωσε διορία 48 ωρών, πριν εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό την επίταξη τουλάχιστον 200 ιατρών.

Όσον αφορά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι παραχωρούνται συνολικά επιπλέον 550 κλίνες απλής νοσηλείας (100 για περιστατικά covid και 450 για άλλα νοσήματα) και άλλες 10 κλίνες εντατικής. Θυμίζουμε ότι έχουν ήδη παραχωρηθεί η μαιευτική κλινική Λητώ, το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου, το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν και 130 κλίνες εντατικής, 

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης μπαίνει στην επόμενη φάση, που περιλαμβάνει τα εξής ακόμη μέτρα:

  • Εντάσσεται στο σύστημα εφημεριών το νοσοκομείο Αεροπορίας ΓΝΑ 251.
  • Το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός 418 κλινών θα εξυπηρετεί μόνο περιστατικά covid.
  • Όλη η Ελλάδα γίνεται πλέον μία υγειονομική περιφέρεια και είναι δυνατόν να μεταφέρονται ασθενείς από μία περιφέρεια σε άλλη.
  • Διανέμονται στα νοσοκομεία 900 αναπνευστικές συσκευές, οι οποίες αγοράστηκαν μέσω του ΙΦΕΤ.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι βρισκόμαστε δυσκολότερη καμπή στην πανδημία, καθώς σήμερα σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται 4.648 ασθενείς με covid, δηλαδή, περίπου 1.000 παραπάνω από την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά, λόγω της πορείας των εμβολιασμών. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 1.340.000 εμβολιασμοί και μόνο τον Απρίλιο αναμένεται να πραγματοποιηθούν επιπλέον 1.500.000 εμβολιασμοί, χωρίς να υπολογιστεί το εμβόλιο της J&J που ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι παραδόσεις.

Ο υπουργός επανέλαβε την έκκληση του σε ιδιώτες γιατρούς για να συνδράμουν τα δημόσια νοσοκομεία στην Αττική. Όπως είπε, το ενδιαφέρον αφορά ειδικότητες όπως πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς γιατρούς. Και κατέληξε: “Θα περιμένουμε άλλες 48 ώρες. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον τουλάχιστον 200 ιατρών, τότε θα εισηγηθώ στον Πρωθυπουργό την επίταξη τους“.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/