Κικίλιας: Προαιρετικό το εμβόλιο για την covid-19

Προαιρετικό θα είναι το εμβόλιο για την covid-19 διαβεβαίωσε ο Βασίλης Κικίλιας, παρουσιάζοντας το εθνικό σχέδιο για τον εμβολιασμό. Σημείωσε, δε, ότι ο ίδιος θα κάνει πρώτος το εμβόλιο, δίνοντας το παράδειγμα και ανέφερε ότι θα γίνει ειδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο εμβολιασμός θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από τους υγειονομικούς. Για το σκοπό αυτό, θα δημιουργηθούν 136 ειδικά εμβολιαστικά κέντρα σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες δομές υγείας κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες και τέλος ο γενικός πληθυσμός.  Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Οι πολίτες θα μπορούν να να κλείσουν ραντεβού στο εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής τους, είτε με SMS, είτε μέσω του διαδικτύου ή μέσω τηλεφώνου.

Ο υπουργός Υγείας κάλεσε για μία ακόμη φορά στην αυστηρή τήρηση των μέτρων, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου και να αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας και οι μονάδες εντατικής. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν ισχυρότερα συστήματα υγείας.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μέσα σε 8 μήνες από την έναρξη της πανδημίας, η ανθρωπότητα είναι κοντά στην κυκλοφορία τουλάχιστον 2 εμβολίων. Σημείωσε ωστόσο ότι το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια και πως η λήψη μέτρων θα συνεχίσει να είναι αναγκαία.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, που ήταν υπεύθυνος για τη σύνταξη του σχεδίου ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και παρατηρήσεις, προκειμένου η χώρα να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα για την υλοποίηση του σχεδίου.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/