Κινέζοι επιστήμονες ρωτήθηκαν για την προέλευση του κορονοϊού από ομάδα του ΠΟΥ

Μια ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα για να διερευνήσει την προέλευση του COVID-19 είχε «εκτεταμένες συζητήσεις» με επιστήμονες στη Γουχάν όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κορονοϊός, δήλωσε εκπρόσωπος της Τρίτης

Οι συνομιλίες περιελάμβαναν ενημερώσεις σχετικά με την έρευνα για την υγεία των ζώων, είπε. Η Κίνα έκλεισε μια αγορά άγριων ζώων στη Γουχάν στην αρχή της επιδημίας, μια ημέρα μετά την ανακάλυψη ότι ορισμένοι ασθενείς ήταν πωλητές ή έμποροι.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι ο ιός πιθανότατα προήλθε από νυχτερίδες και πιθανότατα είχε έναν άλλο ενδιάμεσο ζώο «ξενιστή». Τα αποτελέσματα της έρευνας του ΠΟΥ περιμένουν με ανυπομονησία οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Κανείς δεν τα περιμένει, βέβαια, περισσότερο από την Ουάσινγκτον, η οποία πίεσε σκληρά για την αποστολή. Η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί τον ΠΟΥ ότι είναι επικεντρωμένος στην Κίνα και σκοπεύει να αποχωρήσει από τον οργανισμό λόγω του χειρισμού της πανδημίας.

«Η ομάδα είχε εκτεταμένες συζητήσεις με Κινέζους ομολόγους της και έλαβε ενημερώσεις για επιδημιολογικές μελέτες, βιολογική και γενετική ανάλυση και έρευνα για την υγεία των ζώων», δήλωσε ο Christian Lindmeier σε δημοσιογράφους, λέγοντας ότι αυτές περιλάμβαναν συζητήσεις βίντεο με ιολόγους και επιστήμονες της Wuhan.

Η αποστολή των τριών εβδομάδων που περιελάμβανε δύο ειδικούς στην υγεία των ζώων και την επιδημιολογία ήταν επιφορτισμένη με το να θέσει τις βάσεις για μια ευρύτερη ομάδα Κινέζων και διεθνών εμπειρογνωμόνων που θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν πώς ο ιός που προκαλεί το COVID-19 ξεπέρασε το εμπόδιο του είδους από ζώα στον άνθρωπο .

Ο Lindmeier δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ή τη σύνθεση της ευρύτερης αποστολής.

Οι όροι  για την ευρύτερη αποστολή έχουν εκπονηθεί από κοινού με τις κινεζικές αρχές σε σχέδιο, είπε, και δεν ήταν ακόμη διαθέσιμοι στο κοινό. Η σύνθεση της ομάδας αναμένεται να είναι ευαίσθητη, καθώς κάθε αποκλεισμός εμπειρογνωμόνων των ΗΠΑ θα ήταν αμφιλεγόμενη. Ένα άλλο ερώτημα θα είναι ο βαθμός πρόσβασης που παρέχει το Πεκίνο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσαν ότι ο κορονοϊός μπορεί να προήλθε από εργαστήριο στο Γουχάν, αν και δεν έχουν παρουσιάσει στοιχεία για αυτό και η Κίνα το διέψευσε. Επιστήμονες και υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσαν ότι εμφανίστηκε στη φύση.

Ο επικεφαλής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Mike Ryan, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι εκπλήξεις ήταν δυνατές.

«Το γεγονός ότι ενεργοποιήθηκε αυτός ο συναγερμός (στο Γουχάν) δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό ήταν το μέρος, όπου η ασθένεια πέρασε από ζώα στον άνθρωπο», είπε.

 

ΠΗΓΗ: Reuters

 

Πηγή: https://www.news4health.gr/