Κινητές μονάδες υγείας στα σπίτια και στην εργασία των πολιτών – Το νέο μοντέλο ΠΦΥ που ανακοίνωσε η Ε. Αγαπηδάκη

Το στίγμα λειτουργίας του νέου συστήματος ΠΦΥ που θα βασίζεται στην πρόληψη της νόσου, την παροχή και προαγωγή της υγείας έδωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, από τις πληγείσες περιοχές. Κινητές μονάδες υγείας θα επισκέπτονται τους πολίτες στο χώρο κατοικίας και εργασίας.

Η Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη έχει αναφερθεί αρκετές φορές στις αλλαγές που σχεδιάζει για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Έναν πολύπαθο χώρο που ποτέ ουσιαστικά δεν έγινε μεταρρύθμιση και όποιες αλλαγές επιχειρήθηκαν έπεφταν στο κενό. Οι υπηρεσίες της είναι κατακερματισμένες και υποχρηματοδοτούμενες, οι πολίτες ταλαιπωρούνται και όλο το σύστημα μοιάζει δυσκίνητο.

Η κ. Αγαπηδάκη έχει μιλήσει για αναμόρφωση και ανάκαμψη του τομέα της ΠΦΥ με επίκεντρο τη μείωση των ανισοτήτων και τη συνδεσή της με την Πρόληψη στο πλαίσιο της Δημόσιας Υγείας. Αυτό θα γίνει με τη δημιουργία ευρύτερα ενός αρραγούς μετώπου της ΠΦΥ με ένα ενιαίο δίκτυο όλων των μονάδων.

Στο δίκτυο πρωτοβάθμιας Υγείας που θα οργανωθεί θα ενταχθούν και οι κοινωνικές υπηρεσίες σε ένα μοντέλο μια στάσης Υγείας και φροντίδας, όπως και ο αναδιαρθρωμένος ΕΟΔΥ μαζί με όλα τα εργαστήρια πρόληψης και παρακολούθησης που διαθέτει η χώρα.

Το στίγμα λειτουργίας αυτού του δικτύου έδωσε η κ. Αγαπηδάκη κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα για την δημόσια υγεία των πλημμυροπαθών. Με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίων υγειονομικών (ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και ΤΟΜΥ) σε περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, ανακοίνωσε ότι «αυτό είναι το μοντέλο που θέλουμε για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας».

Στο δίκτυο πρωτοβάθμιας Υγείας που θα οργανωθεί θα ενταχθούν και οι κοινωνικές υπηρεσίες σε ένα μοντέλο μια στάσης Υγείας και φροντίδας, όπως και ο αναδιαρθρωμένος ΕΟΔΥ μαζί με όλα τα εργαστήρια πρόληψης και παρακολούθησης που διαθέτει η χώρα.

Η ανάπτυξη και η λειτουργία του νέου μοντέλου ΠΦΥ

Η δημόσια Υγεία δεν είναι απλά το ΕΣΥ ή οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, αλλά σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι ένας αυτόνομος επιστημονικός κλάδος που υπηρετεί την πρόληψη της νόσου την παροχή Υγείας και την προαγωγή της Υγείας.

Η πρόσκληση δεν είναι η εξάλειψη κάποιων νοσημάτων αλλά όλο το φάσμα της Υγείας και της ευεξίας, σε όλη την διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Αυτό θα είναι και ο πυρήνας του σχεδιασμού αναμόρφωσης της ΠΦΥ. Έτσι κλιμάκια γιατρών και νοσηλευτών από τις ΤΟΜΥ και κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ θα επισκέπτονται τους πολίτες εκεί που ζουν και εργάζονται για να παρέχουν τη φροντίδα υγείας που έχουν ανάγκη. Το σχέδιο θα δουν οι πολίτες σε όλη τη χώρα να ξεδιπλώνεται το επόμενο διάστημα.

«Αυτό θα κάνουμε, αυτό είναι το νέο μοντέλο το οποίο θα δουν οι πολίτες σε όλη τη χώρα, τις ΤΟΜΥ, τις κινητές μονάδες να πηγαίνουν, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους επισκέπτες υγείας χωριό-χωριό, σπίτι-σπίτι, για να μπορέσουν να παρέχουν τη φροντίδα υγείας που έχουν ανάγκη οι πολίτες σε αυτή τη χώρα, εκεί ακριβώς που ζουν και εργάζονται χωρίς να ταλαιπωρούνται. Αυτό είναι το όραμά μας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και αυτό θα δείτε να ξετυλίγεται το αμέσως επόμενο διάστημα και σε σχέση με αυτή την τετραετία», ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη.

Στόχος των αλλαγών που σχεδιάζονται είναι η διασφάλιση ολιστικής φροντίδας όλων των πολιτών. Θα διατεθούν περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ στη Δημόσια Υγεία και την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

 

Πηγη: https://www.oloygeia.gr/