Κινητή μονάδα ΠΦΥ σε κάθε νομό

3.200 προσλήψεις για το «Βοήθεια στο σπίτι»

Με στόχο την επαρκή και συστηματική φροντίδα υγείας του πληθυσμού που κατοικεί σε απομακρυσμένες περιοχές της ενδοχώρας, έχει διασφαλιστεί
η χρηματοδότηση ώστε να υπάρχει σε κάθε νομό τουλάχιστον μια Κινητή Μονάδα ΠΦΥ την οποία θα στελεχώνει ομάδα επαγγελματιών υγείας που θα αποτελείται από γιατρό, οδοντίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας, μαία, κοινωνικό λειτουργό κ.α. Η ομάδα αυτή θα έχει οργανική σχέση με ένα Κέντρο Υγείας αγροτικού τύπου και θα οργανώνει την εκ περιτροπής παρουσία της σε δημοτικά διαμερίσματα που σήμερα έχουν ελλιπή ιατρική κάλυψη με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να στερούνται πολύτιμων υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας. Οι διαδικασίες για την πρόσληψη του προσωπικού θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2019.

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Ημερίδας που συνδιοργάνωσε το υπουργείο Υγείας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την ΠΦΥ στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Όπως ανακοινώθηκε, ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια της πρώτης ΤΟΜΥ στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, σήμερα λειτουργούν 101 νέες δομές σε όλη τη χώρα ενώ το προσωπικό που τις στελεχώνει ξεπερνά τα 800 άτομα (γιατροί, νοσηλευτές, μαίες, διοικητικοί κ.α).

«Πρόκειται για ένα στοίχημα εθνικής σημασίας», τόνισε ο υπουργός, «το οποίο όσο και αν υπονομεύεται από τα συντεχνιακά συμφέροντα του χώρου και συναντά αντιξοότητες στα πρώτα του βήματα, έχει ήδη αρχίσει να καταγράφει θετικά δείγματα ποιοτικής φροντίδας προς τον πολίτη». Αναγνώρισε ωστόσο ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών τονίζοντας τα εξής: «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας για το νέο μοντέλο ΠΦΥ και το θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Η σημερινή εκδήλωση είναι το πρώτο βήμα προβολής και καλύτερης επικοινωνίας των βημάτων που έχουν γίνει και κυρίως αυτών που ακολουθούν. Υπάρχει ανάγκη αναλυτικών πληροφοριών χρηστικού χαρακτήρα προς τους πολίτες και τους ασθενείς, χρειάζονται σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα και στις απορίες των ανθρώπων, έχουμε ανάγκη και υποχρέωση να βρούμε ένα ‘δίαυλο αμφίδρομης επικοινωνίας’ μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των πολλαπλών εκπροσωπήσεων της ‘κοινωνίας των πολιτών και των ασθενών’ που θα ενισχύει την εμπιστοσύνη τους προς το εγχείρημα της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ. Αυτός είναι ο στρατηγικός μας σύμμαχος, ο ενημερωμένος πολίτης/ασθενής για το δικαίωμα και τον τρόπο πρόσβασης σε καθολική, ισότιμη και ποιοτική φροντίδα υγείας μέσω της ΠΦΥ».
Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, επεσήμανε στην ομιλία του ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την πρόσληψη περισσότερων από 3.200 εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συμπληρωματικό, θα έλεγα στις ΤΟΜΥ, που προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες σε όλη τη χώρα και το οποίο αγκαλιάστηκε από τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό λοιπόν το πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόγραμμα γίνεται μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό» ανέφερε ο υπουργός.

Πηγη:healthDaily