Κινητοποίηση γιατρών για τα ασυνόδευτα παιδιά

Σε στάση εργασίας στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» προχωρούν σήμερα Τρίτη 30 Απριλίου, από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, οι ειδικευόμενοι γιατροί της Ά Πανεπιστημιακής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» διαμαρτυρόμενοι για την«ομηρεία»- παραμονή 40 ασυνόδευτων παιδιών στο νοσοκομείο κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Σύμφωνα με όσα τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, η πλειοψηφία των εν λόγω ανήλικων χρήζει μόνον προληπτικού ελέγχου, ο οποίος ολοκληρώνεται εντός λίγων ημερών και στη συνέχεια θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε δομές πρόνοιας.

Τα παιδιά όμως παραμένουν σε αρκετές περιπτώσεις και  έξι μήνες στο νοσοκομείο, χωρίς την φροντίδα από κατάλληλο προσωπικό, χωρίς κανένα οικείο πρόσωπο – παρά μόνο κάποιες ώρες με κάποιους εθελοντές- και χωρίς εκπαιδευτικές δραστηριότητες, λόγω της έλλειψης «κατάλληλων» δομών φιλοξενίας.

Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι πρόκειται για «μια ξεκάθαρη μορφή ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ» εξαιτίας της μη αναγκαίας στήριξης, σ’ ένα δυσμενές για εκείνα περιβάλλον, επιβαρύνοντας τον ψυχισμό τους. Επιπλέον, η κατάσταση αυτή διαμορφώνει και τη συμπεριφορά τους, με αποτέλεσμα να καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, αύξηση της συχνότητας περιστατικών που εκθέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο δηλαδή αλλεπάλληλα περιστατικά βίας μεταξύ τους και κατά του προσωπικού του νοσοκομείου.

«Μόνο την τελευταία βδομάδα δύο έφηβοι παρουσίασαν αυτοτραυματική συμπεριφορά, άλλοι έχουν προβεί σε επιθέσεις στο προσωπικό ασφαλείας, σε ιατρούς και νοσηλευτές με χειροδικία, απειλές με αιχμηρά αντικείμενα, προκαλώντας τραυματισμούς και υλικές ζημιές» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Άξια αναφοράς είναι η επίθεση και ο τραυματισμός ειδικευόμενης γιατρού της ΠΚ3 από έφηβο, καθώς και το περιστατικό κακοποίησης νοσηλευόμενου παιδιού από άλλα ασυνόδευτα παιδιά.

Το κύριο βάρος της ευθύνης για αυτή την κατάσταση αναλογεί στην πολιτεία καταγγέλλουν οι γιατροί, «η περιθωριοποίηση που βιώνουν, εγκλωβισμένα στο χώρο των νοσοκομείων με ευθύνη κυβερνήσεων, εισαγγελέων και διοίκησης, αποτελεί το βασικό παράγοντα έκλυσης παραβατικότητας. Παρόμοια γεγονότα έχουν συμβεί κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια, χωρίς να έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψή τους.»

Γι’ αυτό τον λόγο γιατροί παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην ανακοίνωση των αρμόδιων Υπουργείων στις 17 Απριλίου, σχετικά με τη λειτουργία δύο ξενώνων για τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών καθώς «δεν είναι κάτι νέο, το ακούμε συνεχώς εδώ και χρόνια και το χρονοδιάγραμμα δύο μηνών που παρουσιάστηκε φαντάζει αστήρικτο.» υπογραμμίζουν στην δική τους ανακοίνωση.

 

 

Πηγη:https://virus.com.gr