Κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους στο Ωνάσειο

Την εναντίωση των εργαζομένων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) συναντά διάταξη που περιλαμβάνεται σε κυβερνητικό νομοσχέδιο με θέμα τη δωρεά του ιδρύματος Ωνάση προς το ελληνικό δημόσιο ύψους 70 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του μεταμοσχευτικού κέντρου, τη λειτουργία σύγχρονου εθνικού κέντρου μεταμοσχεύσεων και εθνικού παιδικού καρδιοχειρουργικού κέντρου.

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο στο χώρο, η κυβέρνηση επιθυμεί να καταργήσει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που είχε αναπτυχθεί στο χώρο, καθώς όσοι προσληφθούν με το νέο καθεστώς θα έχουν άλλα δικαιώματα από τους εργαζόμενους που ήδη υπηρετούν.

«Διαχρονικά έχουμε ταχθεί υπέρ της επέκτασης του νοσοκομείου και της λειτουργίας ενός πρότυπου ιατρικού Κέντρου διεθνούς κύρους και της συνέχισης της παροχής υψηλών υπηρεσιών υγείας προς τους Έλληνες πολίτες. Ωστόσο με μία και μόνο διάταξη, συμπεριληφθείσα σε παράρτημα και χωρίς οι εργαζόμενοι να ερωτηθούν ή να ενημερωθούν, καταργεί κάθε δυνατότητα συλλογικών διαπραγματεύσεων των εργαζομένων του ΩΚΚ» αναφέρει σχετικά.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, που σήμερα Πέμπτη συζητείται στο Γ’ θερινό τμήμα της Ολομέλειας, τάχθηκαν  ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, ενώ ΝΔ, ΔΗΣΥ και Χρυσή Αυγή εξέφρασαν επιφυλάξεις. «Παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Αντιδρώντας οι εργαζόμενοι στο Ωνάσειο πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Πηγή: skai.gr, amna.gr   ,https://virus.com.gr