«Κλειστό» το Μαξίμου για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ

Αναπάντητες αφήνει τις «κλήσεις» των γιατρών και των άλλων υγειονομικών του ΠΕΔΥ η κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως τα συνδικαλιστικά τους όργανα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή κατά της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων στην Υγεία.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία στο χώρο (ΠΟΣΕΥΠ), η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ουδέποτε έλαβε υπόψη τις απόψεις της, μήτε την κάλεσε να συμμετάσχει στις επιτροπές για την εκπόνηση και το σχεδιασμό του νέου συστήματος. Έτσι, η ίδια στράφηκε προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος όμως αγνόησε και τις δύο επιστολές που του εστάλησαν.

Οι συνδικαλιστές του ΠΕΔΥ περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την εικόνα που επικρατεί στις δομές του ΠΕΔΥ και στα Κέντρα Υγείας ως αποτέλεσμα του ν.4238/2014: κλείσιμο Μονάδων, έλλειψη προσωπικού εξαιτίας των απολύσεων, απαξίωση των εργαστηρίων και ταυτόχρονα μετακύλιση πόρων στον μεγαλοϊδιωτικό και ταυτόχρονα κρατικοδίαιτο φορέα. Ταυτόχρονα, όμως, ασκούν δριμεία κριτική και στους σχεδιασμούς της σημερινής κυβέρνησης για την αναμόρφωση της ΠΦΥ, η οποία όπως επισημαίνουν παραμένει σε οριακό σημείο.

«Σήμερα γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ένα νέο Σύστημα Υγείας, το οποίο έχει δύο χαρακτηριστικά: Το πρώτο είναι ο φραγμός της πρόσβασης σε ειδικούς ιατρούς (gatekeeping) και το δεύτερο είναι η θεσμοθέτηση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ). Το πρώτο παραπέμπει σε μοντέλα υγείας προηγούμενων δεκαετιών και το δεύτερο είναι πρακτικά ανεφάρμοστο, πειραματικό και σπάταλο. Επειδή δε, δεν υλοποιείται όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, έχει δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και στους γιατρούς, που με αυταρχικό και παράνομο τρόπο εντέλλονται να μετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς, από θεραπευτές» αναφέρουν σχετικά.

«Η Ομοσπονδία μας έχει θέσεις υλοποιήσιμες, που μπορούν να συμβάλουν στην ανόρθωση του Συστήματος Υγείας» προσθέτει η ΠΟΣΕΥΠ και ζητά για τρίτη φορά συνάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του εκθέσει τις προτάσεις της για μια ρεαλιστική προσέγγιση στο θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού που θα βασίζεται σε οικονομοτεχνική μελέτη και θα χαρακτηρίζεται από άμεση προσβασιμότητα σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Διατυπώνει, τέλος, τη διαμαρτυρία της για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής της δράσης και την κυβερνητική ανοχή απέναντι σε ορισμένους ΔΥΠΕάρχες που αρνούνται την επανατοποθέτηση απολυμένων γιατρών, μετά από άμεσα εκτελεστέες δικαστικές αποφάσεις, καθώς και την πληρωμή πολλών γιατρών που επέστρεψαν στα ΚΥ κι εργάζονται κανονικά εδώ και μήνες.

 

Πηγη:https://virus.com.gr