Κοινή δράση NHS England – Gilead-Merck-Abbvie κατά της ηπατίτιδας C

Ως κράτη του αμερικανικού εταίρου με κατασκευαστές φαρμάκων για την ηπατίτιδα C, η Αγγλία απλώς συνεργάστηκε με τρεις  φαρμακοβιομηχανίες στη  μαζική προσπάθειά της να εξαλείψει την ασθένεια.

Το NHS England υπέγραψε με τις Gilead Sciences, Merck & Co. και AbbVie να αγοράσει φάρμακα για την ηπατίτιδα C σε ανταγωνιστικές τιμές και να εφαρμόσουν προγράμματα για να βρουν ασθενείς σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση χορήγησε στη Gilead “χρυσό καθεστώς” για την προμήθεια φαρμάκων για τον ιό της ηπατίτιδας C. Η Gilead δήλωσε ότι η εταιρεία “παρείχε την καλύτερη αξία στο NHS τόσο ως προς την τιμή των προϊόντων της, όσο και ως δέσμευση και αποδεδειγμένη ικανότητα υποστήριξης της εύρεσης ασθενών “.

Το NHS λέει ότι πέντε νέα φάρμακα για την ηπατίτιδα C από τις τρεις φαρμακοβιομηχανίες θα είναι διαθέσιμα στις “καλύτερες τιμές” για τον οργανισμό και τους φορολογούμενους. Η συμφωνία προέκυψε από τις συνομιλίες προμηθειών που ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η σύμβαση θα κοστίσει σχεδόν 1 δισ. λίρες, δήλωσε το NHS. Η AbbVie είχε προηγουμένως ασκήσει αγωγή εναντίον του NHS Αγγλίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών προμηθειών, αλλά ένας δικαστής μετέθεσε την υπόθεση αυτή για τον Ιανουάριο. Η δίκη καθυστέρησε την ανάπτυξη του προγράμματος κατά έξι μήνες, δήλωσε το NHS.

Η Gilead είναι “ευχαριστημένη που θα συνεργαστεί με το NHS England” για την αντιμετώπιση της θεραπείας με την ηπατίτιδα C, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Gilead στο Ηνωμένο Βασίλειο . “Αυτό θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε κρίσιμο ρόλο, μαζί με τους εταίρους μας, στην παροχή προγραμμάτων υποστήριξης ασθενών”, ανέφερε.

Η συμφωνία του NHS Αγγλίας ακολουθεί μόνο λίγες μέρες μετά τη συνεργασία της Ουάσινγκτον με την AbbVie για τη δική της σύμβαση ηπατίτιδας C τύπου Netflix. Οι κατ ‘αποκοπήν ρυθμίσεις για τις δημόσιες συμβάσεις επιτρέπουν στις κυβερνήσεις απεριόριστη πρόσβαση σε φάρμακα για σταθερή τιμή. Οι κυβερνήσεις είναι σε θέση να θεραπεύσουν ασθενείς που συνήθως υποφέρουν από σύντομη συρρίκνωση με τα τρέχοντα μοντέλα πληρωμών και εξοικονομούν χρήματα μακροπρόθεσμα εμποδίζοντας τις δαπανηρές και καταστροφικές επιπλοκές της ηπατίτιδας C.

Το NHS England δήλωσε προηγουμένως ότι θα συνεργάζεται με εταιρείες φαρμάκων για την ηπατίτιδα C για τον εντοπισμό μολυσμένων ασθενών που χρειάζονται θεραπεία. Υπολογίζεται ότι 113.000 ασθενείς στην Αγγλία ζουν με τη νόσο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη της ηπατίτιδας C παγκοσμίως μέχρι το 2030. Πέρυσι, η NHS England δήλωσε ότι η προμήθεια φαρμάκων για την ηπατίτιδα C θα είναι η «μόνη μεγαλύτερη» παραγγελία φαρμάκων στην ιστορία της.

 

Πηγή:https://www.healthweb.gr/