Κοινό Ιατρείο: Η νέα «τάση» για τη μείωση του κόστους λειτουργίας

Εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την αδειοδότηση των φορέων ΠΦΥ, ζητά η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδας (ΕΕΚΕ).  

«Λύσεις» για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των ιατρείων τους αναζητούν οι ελευθεροεπαγγελματίες καρδιολόγοι, σε μια προσπάθεια να ισοσταθμίσουν εισοδηματικές απώλειες.

Μία δοκιμασμένη μέθοδος με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα είναι η κοινή χρήση του ίδιου ιατρείου από 2 ή περισσότερους γιατρούς, σε διαφορετικές ώρες και με τη χρήση της ίδιας γραμματείας. Η δυνατότητα αυτή υπάρχει, όμως, μόνο για γιατρούς της ίδιας ειδικότητας. Έτσι, ένας καρδιολόγος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ίδια επαγγελματική «στέγη» με έναν πνευμονολόγο, γεγονός που καθιστά συχνά δυσχερή την άσκηση του επαγγέλματός του.

Το θέμα θίγει με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδας (ΕΕΚΕ), εκφράζοντας την απορία της για τον προαναφερόμενο περιορισμό.

«Μια τέτοια ρύθμιση θα ελαττώσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος λειτουργίας αφού πολλοί ιατροί θα μπορούν να μοιράζονται το κόστος λειτουργίας ενός ιατρείου με κοινή γραμματέα γεγονός που θα βελτιώσει και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς πάντα φυσικά μέσα στους μετρικούς κανόνες που διέπονται από το ΠΔ 84/01« αναφέρει και ζητά τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει την αδειοδότηση των φορέων ΠΦΥ (ΠΔ 84/01). «Κατόπιν των ανωτέρω ζητούμε να είναι δυνατή η χορήγηση μιας κοινής άδειας λειτουργίας σε δύο ή περισσότερους ιατρούς της αυτής ή άλλης ειδικότητας, στη περίπτωση που χρησιμοποιούν τον ίδιο χώρο και τον ίδιο εξοπλισμό αλλά σε καθορισμένους διαφορετικούς χρόνους υποδοχής των ασθενών» σημειώνει.

Επισημαίνεται πως για το ίδιο θέμα υπάρχει αίτημα πολλών φορέων, μεταξύ των οποίων και του Ιατρικού Συλλόγου  Αθήνας. Εξάλλου, αρμόδιοι για την χορήγηση αδειών είναι οι κατά τόπους ιατρικοί σύλλογοι.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/