Κοροναϊός στην Ευρώπη : Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο αναδυόμενων απειλών υγείας του EMA

Την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων για το νέο κοροναϊό στηρίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ενεργοποιώντας ειδικό σχέδιο.

Το σχέδιο για τη διαχείριση αναδυόμενων απειλών υγείας ενεργοποίησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA). Ειδικότερα, ο Οργανισμός προχωρά όλες τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων και της διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων για την αντιμετώπιση και πρόληψη από τον νέο κοροναϊό.

Ο EMA ερευνά υποψήφια αντιικά ή εμβόλια για τη θεραπεία ή πρόληψη από τη λοίμωξη του νέου κοροναϊού. Παράλληλα, αναλύει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τα ερευνητικά προγράμματα ανάπτυξης φαρμάκων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Άλλωστε, ο Οργανισμός είναι σε συνεχή επικοινωνία και συνεραγσία με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), που κήρυξε την επιδημία του νέου κοροναϊού διεθνή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν εμπορικά διαθέσιμα φαρμακευτικά προϊόντα που έχουν λάβει έγκριση να διαγιγνώσκουν, να θεραπεύσουν ή να προλαμβάνουν λοιμώξεις από το νέο κοροναϊό. Ωστόσο, ο EMA δηλώνει έτοιμος να στηρίξει τις φαρμακευτικές εταιρείες, με όλα τα διαθέσιμα ρυθμιστικά εργαλεία ώστε να επιταχύνουν την ανάπτυξη αποτελεσματικών μέσων περιορισμού της επιδημίας.

Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση ποσού ύψους 613 εκατομμυρίων ευρώ (675 εκατ. δολάρια) για την καταπολέμηση της ιογενούς πνευμονίας που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 500 ανθρώπους. Το ποσό θα χρηματοδοτήσει το σχέδιο για τους τρεις επόμενους μήνες. «Τα 60 εκατομμύρια προορίζονται για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του ΠΟΥ και τα υπόλοιπα για τις χώρες που απειλούνται ιδιαίτερα από τον ιό», όπως ανέφερε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, επικεφαλής του Οργανισμού.

Ο ΠΟΥ θα στείλει σε 24 χώρες προστατευτικό υλικό, όπως 500.000 χειρουργικές μάσκες και 350.000 ζευγάρια γάντια. Περίπου 250.000 τεστ ανίχνευσης του ιού θα σταλούν επίσης σε περισσότερα από 70 εργαστήρια σε όλον τον κόσμο.

Την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν στη Γενεύη ερευνητές και εμπειρογνώμονες ώστε να θέσουν τις προτεραιότητες στην έρευνα γύρω από τα φάρμακα, τα διαγνωστικά μέσα αλλά και τα εμβόλια για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

 

Πηγή:https://www.news4health.gr/