Κορονοϊός: Έτσι θα καταλάβετε αν η μάσκα σας λειτουργεί καλά

Οι περισσότεροι φοράμε μάσκες εδώ και έναν χρόνο, αφού αποτελούν βασική προϋπόθεση για την προστασία του εαυτού μας και των άλλων από την COVID-19.

Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά διαφορετικά είδη μασκών και δεν παρέχουν όλα την ίδια προστασία. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι η μάσκα σας πρέπει να «ταιριάζει άνετα» στο πρόσωπό σας, για να σας προστατεύσει πραγματικά.

Αλλά τι ακριβώς σημαίνει για μια μάσκα να ταιριάζει άνετα; Σύμφωνα με το CDC, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να καταλάβετε αν η μάσκα σας ταιριάζει σωστά και σας προστατεύει από την COVID-19.

Κορονοϊός: Πρέπει να προσέξετε πώς ρέει ο αέρας μέσα από την μάσκα σας

Οι μάσκες προορίζονται να φιλτράρουν τον αέρα. Αυτό παγιδεύει δυνητικά μολυσμένα σταγονίδια αέρα. Το CDC λέει ότι για να βεβαιωθείτε ότι η μάσκα σας ταιριάζει σωστά στο πρόσωπό σας:

Πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι δεν μπορείτε να αισθανθείτε αέρα να ρέει από την περιοχή κοντά στα μάτια σας ή από τις πλευρές της μάσκας. Αν πετύχετε να μην υπάρχει διαρροή αέρα γύρω από την μάσκα, τότε θα πρέπει να ελέγξετε αν αισθάνεστε ζεστό αέρα να βγαίνει από το μπροστινό μέρος της μάσκας. Αυτό σημαίνει ότι έχει καλή εφαρμογή. Σύμφωνα με το CDC, είναι καλό σημάδι αν είστε επίσης “σε θέση να δείτε το υλικό της μάσκας να κινείται μέσα και έξω με κάθε αναπνοή.

Κορονοϊός: Διπλο-τσεκάρετε την μάσκα σας για τυχόν κενά

Σύμφωνα με το CDC, τα κενά στη μάσκα σας είναι αυτά που “αφήνουν αέρα με αναπνευστικά σταγονίδια να διαρρεύσουν μέσα και έξω από τις άκρες της μάσκας”. Η μάσκα σας πρέπει να κάθεται άνετα πάνω στην μύτη, το στόμα και το πηγούνι σας. Για να ελέγξετε για κενά, κλείστε με τα χέρια σας τις εξωτερικές άκρες της μάσκας και αναπνεύσετε. Δείτε αν παρατηρείτε μεγάλα κενά ή αν αισθάνεστε διαρροή αέρα στα χέρια σας από μικρότερα κενά.

Κορονοϊός: Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι η μάσκα σας έχει αρκετά στρώματα

Μια καλά τοποθετημένη μάσκα πρέπει επίσης να έχει αρκετά στρώματα για να σας προστατεύσει. Το CDC συνιστά επί του παρόντος μάσκες με δύο ή τρία στρώματα και δεν συνιστά μάσκες με μόνο ένα στρώμα. Μπορείτε να επιλέξετε μια υφασμάτινη μάσκα με πολλαπλά στρώματα υφάσματος. Αλλιώς χρησιμοποιήστε δύο μάσκες την μία πάνω στην άλλη, αρκεί να επιλέξετε τα κατάλληλα ζευγάρια μασκών

 

 

Πηγη: .https://www.iatropedia.gr/