Κορονοϊός: Για αυτό πρέπει να φοράμε μάσκα και έξω τώρα που χειμωνιάζει

Όταν ένα άτομα βήχει σε εξωτερικό χώρο και εκείνη την ώρα φυσάει ο αέρας προς στην ίδια κατεύθυνση μπορεί να πυροδοτηθεί η διασπορά των σωματιδίων. Μπορούν να μεταφερθούν δηλαδή πιο γρήγορα και να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις.

Οι έρευνες που έχουν γίνει από το Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Βομβάης έδειξαν ότι ακόμα και ένα ελαφρύ αεράκι περίπου 5 χλμ μπορεί να αυξήσει την διασπορά ενός βήχα και να παρακάμψει και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης από τα 3 στα 6 πόδια και από τα 3.6 στα 7.2 πόδια, ανάλογα με την ένταση του βήχα. (1 πόδι =  0,305 μέτρα).

Μάσκα…η επιστροφή και έξω;

Με βάση τα αποτελέσματα αυτά συνιστούν στο κόσμο να φορούν μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους και ειδικά όταν φυσάει, αναφέρει δημοσίευμα του Independent.

Την στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών προτείνουν να φορούν μάσκες και σε εσωτερικούς χώρους και οι εμβολιασμένοι για να εμποδίζουν την μετάδοση της νόσου.

Επίσης, το σωστό είναι να βήχουμε στον αγκώνα μας για να μειώσουμε τον κίνδυνο διασποράς όταν είμαστε σε εσωτερικούς χώρους.  Για την ώρα στην χώρα μας δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους. Καλό είναι να κάνουμε και το αντιγριπικό εμβόλιο εκτός από αυτό του κορονοϊού και να συνεχίσουμε να τηρούμε τα  μέτρα προστασίας .

 

 

Πηγή: https://www.news4health.gr/