Κορονοϊός: Ελπίδες από Νέα Υόρκη – Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα έσωσε το 83% των ασθενών που ήταν στον αναπνευστήρα

Κορονοϊός: Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα της Mesoblast έσωσε το 83% των ασθενών που ήταν στον αναπνευστήρα. Τι δείχνει αναλυτικά η πρώτη μελέτη και πώς “βλέπει” τη  θεραπεία αυτή ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Η εταιρεία Mesoblast Limited στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι μετά από έρευνα της που έγινε σε ασθενείς με Covid -19 οι ασθενείς με ήπιο έως και σοβαρό  σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), το 89% των ασθενών αυτών επέζησαν αφότου τους χορηγήθηκε ενδοφλέβια δύο εγχύσεις βλαστικών κυττάρων. H θεραπεία αυτή με βλαστοκύτταρα remestemcel-L (Ryoncil ) βασίζεται στην χορήγηση αλλογενών υποψήφιων μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων. Η θεραπεία  είναι υπό την εποπτεία του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών για τη θεραπεία της νόσου GVHD (Νόσος μοσχεύματος έναντι του ξενιστή). Η ίδια κυτταρική θεραπεία δοκιμάζεται και σε άλλες σπάνιες ασθένειες.

Στην μελέτη 9 από τους 12 ασθενείς, το 75% δηλαδή αποσωληνώθηκε μέσα σε 10 ημέρες, ενώ το 83% κατάφερε να βγει από τον αναπνευστήρα τις πρώτες πέντε ημέρες. Επτά ασθενείς βγήκαν από το νοσοκομείο. Όλοι αυτοί οι ασθενείς έλαβαν και άλλες πειραματικές θεραπείες προτού τους χορηγηθεί το  remestemcel-L.

Η Mesoblast τονίζει συγκριτικά ότι μόνο το 9% των ασθενών ή πιο συγκεκριμένα 38 έναντι 445 νοσούντων με Covid-19 που ήταν στον αναπνευστήρα σε κάποιο νοσοκομείο αναφοράς στη Νέα Υόρκη τα πήγε τόσο καλά ώστε κατάφερε να αποσωληνωθεί μόνο με τη βασική θεραπεία κατά την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου. Aυτά τα χαμηλά επίπεδα θνησιμότητας επιβεβαιώνονται και από μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Κίνα, όπου τα επίπεδα θνησιμότητας δείχνουν ότι ήταν μεγαλύτερα και από 80%  σε ασθενείς με Covid -19 με ήπιο έως και σοβαρό σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας.”

“Τα αξιοσημείωτα κλινικά αποτελέσματα σε αυτούς τους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια συνεχίζουν να υπογραμμίζουν τα πιθανά οφέλη του remestemcel-L, ως αντιφλεγμονώδους παράγοντα στα σύνδρομα απελευθέρωσης κυτοκίνης που σχετίζονται με υψηλή θνησιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της οξείας νόσου GVHD (Νόσος μοσχεύματος έναντι του ξενιστή)”, δήλώσε ο Silviu Itescue, διευθύνων σύμβουλος της Mesoblast.

Η θεραπεία  βασίζεται στα μεσεγχυματικά γενετικά ενήλικα βλαστικά κύτταρα (MLC) που βρίσκονται σε πολλούς ιστούς και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας τους. Είναι σπάνια κύτταρα που προέρχονται από τα αιμοφόρα αγγεία και ανταποκρίνονται σε σημάδια όπως η καταστροφή ενός ιστού και εκκρίνουν μόρια που προάγουν την επισκευή τους και ρυθμίζουν τις ανοσοαποκρίσεις.

Το Remestemcel-L πιστεύεται ότι εξουδετερώνει τις φλεγμονώδεις διεργασίες. Σε φλεγμονώδεις καταστάσεις  δηλαδή ρυθμίζουν προς τα κάτω την παραγωγή προ-φλεγμονωδών κυτοκινών, αυξάνοντας την παραγωγή αντιφλεγμονωδών κυτοκινών.

Ο Fred Grossman, επικεφαλής ιατρός της εταιρείας δήλωσε ότι : “Υπάρχει  ανάγκη να βελτιωθούν τα θλιβερά αποτελέσματα του ποσοστού επιβίωσης σε ασθενείς με COVID-19 που αναπτύσσουν σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας και χρειάζονται αναπνευστήρα.

Έχουμε εφαρμόσει ισχυρές στατιστικές αναλύσεις στη δοκιμή Φάσης ΙΙ / ΙΙΙ, όπως συνιστάται από τον Οργανισμό  Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε την ικανότητά μας να αξιολογήσουμε εάν το remestemcel-L παρέχει όφελος επιβίωσης σε μέτρια / σοβαρή  αναπνευστική δυσχέρεια σε ασθενείς που πάσχουν από Covid -19.

Αυτό που μένει είναι η εταιρεία να αποδείξει ότι η θεραπεία αυτή είναι η καλύτερη και να πείσει τον  Οργανισμό  Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ότι μπορεί πράγματι να βοηθήσει αρκετό κόσμο. Ο Οργανισμός έδωσε το πράσινο φως στη Mesoblast στις 5 Απριλίου, ωστόσο σημειώνεται ότι η θεραπεια αυτή δεν έχει λάβει ακόμα επίσημη έγκριση.

Πηγή: https://www.biospace.com

 

Πηγη:https://www.news4health.gr/