Κορονοϊός – εμβόλιο: Ετοιμάζονται Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ για τους εμβολιασμούς covid – Όλη η διαδικασία βήμα βήμα

Από ειδικά ψυγεία και καταψύκτες μέχρι προσωπικό θα πρέπει να εξασφαλίσει το υπουργείο Υγείας για τα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα

Πυρετωδώς ετοιμάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας αλλά και οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) προκειμένου να στηθούν και να οργανωθούν τα νέα εμβολιαστικά κέντρα όπου θα γίνουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε Κέντρα Υγείας αλλά και σε ΤΟΜΥ, δεδομένου ότι η κυβέρνηση αναμένει να φθάσουν οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου πιθανότητα τον Ιανουάριο εάν όλα πάνε καλά.

Ο εμβολιασμός αναμένεται να γίνει πρώτα στους υγειονομικούς και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr προς ώρας δεν έχει καθορισθεί ο τρόπος με τον οποίο θα κληθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν με βάση τα κριτήρια που θα ορισθούν.

Ο εξοπλισμός

Βασικό ζήτημα όμως πριν από όλα είναι να εξασφαλιστούν και να αγορασθούν οι απαραίτητες καταψύξεις για τη συντήρηση του εμβολίου τουλάχιστον αυτό της εταιρείας Pfizer, αφού αναμένεται να έρθει πρώτο στη χώρα μας και πρέπει να διατηρείται στους -70C. Βέβαια θεωρείται πιθανό μέχρι τη μαζική κυκλοφορία του να υπάρχει και σε άλλη μορφή που δεν χρειάζεται βαθιά κατάψυξη.

Γι’ αυτό αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να γίνει διαγωνισμός για την αγορά ειδικών καταψύξεων που να μπορούν να διατηρηθούν τα εμβόλια, επισημαίνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr

Σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ

Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει ήδη έτοιμο το υπουργείο Υγείας και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Μάριος Θεμιστοκλέους, υπογραμμίζουν πηγές του HealthReport.gr, τις τελευταίες ημέρες οι Διοικητές και Υποδιοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), έχουν αποστείλει λίστα με όλα τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ που πληρούν τις προϋποθέσεις και τα πληθυσμιακά κριτήρια, καθώς τους ζητήθηκε να ορίσουν ανά περιοχή και κατοίκους συγκεκριμένες Μονάδες Υγείας που θα πρέπει να εμπλακούν στους εμβολιασμούς.

Ήδη όμως οι συγκεκριμένες Μονάδες Υγείας έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στα δεδομένα, τόσο σε ότι αφορά στο προσωπικό, όσο και στον εξοπλισμό, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το πρωτοφανές για τα παγκόσμια χρονικά project.

Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί

Οι εμβολιασμοί θα γίνουν με επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές αλλά και γιατρούς που θα επιβλέπουν, όταν θα φθάσουν στη χώρα μας τα εμβόλια για τον covid.

Συγκεκριμένα το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι οι εμβολιασμοί θα γίνουν ως εξής:

-Θα πραγματοποιηθούν σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ

-Οι πολίτες θα μεταβαίνουν στην κοντινή Μονάδα Υγείας τους με βάση τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί (πρώτα οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες)

-Θα διεξάγονται κυρίως από νοσηλευτές και επισκέπτες Υγείας με την επίβλεψη γιατρού. Ήδη κάθε Υγειονομική Περιφέρεια έχει καταγράψει το προσωπικό που διαθέτει ώστε εάν χρειασθεί επιπλέον, να εξασφαλιστεί.

-Τα Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ που δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό Επισκεπτών Υγείας οι ανάγκες θα καλύπτονται με επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό.

-Το ωράριο που θα ορισθεί θα είναι έως τις 20:00 το βράδυ ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος

-Οι εμβολιασμοί θα διεξάγονται σε δύο βάρδιες προσωπικού, ενώ σε κάθε Μονάδα θα μπορεί να εμβολιάζεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων (42 πολίτες ανά βάρδια), ώστε να μην προκληθεί συνωστισμός στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για το εμβόλιο του κορονοϊού.

-Ο εμβολιασμός θα γίνεται με προκαθορισμένα ραντεβού, ώστε να τηρηθεί μία σειρά, ενώ προς ώρας οι αρμόδιοι δεν έχουν καταλήξει ακόμη πως θα προσκληθούν οι πολίτες, μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr

 

Πηγή: https://www.healthreport.gr/