Κορονοϊός: «Κουρεύονται» πάλι τα τακτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ – Σε ποιες περιοχές περιορίζονται

Και το δεύτερο κύμα του κορονοϊού φέρνει «κουρέματα» στα τακτικά χειρουργεία

Να μεταχρονολογήσουν τις ιατρικές τους ανάγκες θα πρέπει και το επόμενο διάστημα οι ασθενείς, καθώς μειώνονται δραστικά ξανά τα χειρουργεία λόγω της επιδημίας στη χώρα μας. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε εντολή στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) να περιορίσουν τον αριθμό των τακτικών χειρουργείων για λόγους προστασίας από τον κορονοϊό και μη περαιτέρω μετάδοσής του.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, έχει δοθεί εντολή στις ΥΠΕ να περιορίσουν τον αριθμό των τακτικών χειρουργείων ανάλογα με το χρώμα που βρίσκεται η κάθε περιοχή και τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε αυτή.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας ειδικά (ΕΙΝΑΠ) ζήτησαν πρόσφατα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μην περιορίσει τα τακτικά χειρουργεία, δεδομένου ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες στους ασθενείς.

Η έκκλησή τους είχε εισακουστεί τις προηγούμενες ημέρες, αλλά λόγω της δραματικής αύξησης των νέων περιστατικών, περιορίζονται άρδην.

Τι δήλωσε ο Κοντοζαμάνης

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης: «Σε ότι αφορά τη λειτουργία εν γένει του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχουμε πει ότι με κάθε τρόπο διασφαλίζουμε την ομαλή λειτουργία του συστήματος και θα λαμβάνονται μέτρα ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας.

Ήδη τα 4 αυτά στάδια επικινδυνότητας, το πράσινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο που έχουμε επεξεργαστεί, προβλέπεται έως ποιο ποσοστό πρέπει να αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία. Θέλω να επιμείνω στη φράση «τακτικά χειρουργεία».

Τα επείγοντα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα και, όπως και στην πρώτη περίοδο της πανδημίας έτσι και τώρα, συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε τα επείγοντα περιστατικά και τα επείγοντα χειρουργεία.

Επομένως ήδη υπάρχουν σαφείς οδηγίες προς τα Νοσοκομεία ανάλογα με το χρώμα που βρίσκεται η κάθε περιοχή να περιορίσουν τον αριθμό των τακτικών χειρουργείων».

Στο πρώτο κύμα

Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας είχαν μειωθεί δραστικά οι χειρουργικές επεμβάσεις. Το πρώτο διάστημα πραγματοποιούνταν μόνο τα επείγοντα, ενώ σταδιακά άρχισαν να επανέρχονται.

Βέβαια μέχρι τις αρχές καλοκαιριού δεν είχαν προσεγγίσει ούτε το 75% σε σύγκριση με το 2019.

Αξιοσημείωτο είναι σύμφωνα με στοιχεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (1η ΥΠΕ), υπό κανονικές συνθήκες και προ κορονοϊού, στα 24 Νοσοκομεία της Αθήνας πραγματοποιούνταν κατά μέσο όρο 400-500 επεμβάσεις ημερησίως. Στις αρχές καλοκαιριού κι ενώ δεν είχε καθησυχαστεί ακόμη ο κόσμος από την επιδημία, οι χειρουργικές επεμβάσεις έφθαναν κατά μέσο όρο τις 250 σε όλα τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

 

 

Πηγή: https://www.healthreport.gr/