Κορονοϊός: Με μάσκες τουλάχιστον έως την Άνοιξη και έλεγχος της πανδημίας από τα μέσα του 2021 και μετά

Ο εφιάλτης του κορονοϊού δεν φαίνεται να μας εγκαταλείπει άμεσα παρά τα εμβόλια που αναμένονται

Ο κορονοϊός όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει για καιρό, αφού ούτε οι διεθνείς Οργανισμοί αλλά ούτε και οι Έλληνες επιστήμονες εκτιμούν ότι θα απαλλαγούμε σύντομα από τον εφιάλτη της πανδημίας.

Το εμβόλιο

Και όπως φαίνεται ούτε το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα φέρει άμεσα χαλάρωση στη ανθρωπότητα παρότι θα δώσει μία ανάσα κάποια στιγμή.
Άλλωστε μέχρι να δημιουργηθεί η ανοσία στον πληθυσμό θα πρέπει να περάσει και πάλι ένα διάστημα αλλά και να εμβολιασθεί μεγάλος αριθμός πολιτών.

Προς ώρας είναι άγνωστο πόσοι πολίτες θα δεχθούν να εμβολιασθούν λόγω και της ανησυχίας που υπάρχει για ένα νέο εμβόλιο αλλά και για τη μέθοδο mrna που έχει χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά για την παραγωγή του (σ.σ. αξιοποίηση γενετικού υλικού από τον κορονοϊό).

Όμως οι ειδικοί διαβεβαιώνουν -μεταξύ άλλων και ο γνωστός καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος – ότι κανένα εμβόλιο δε θα λάβει έγκριση να κυκλοφορήσει εάν δεν είναι ασφαλές.
Μάλιστα πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί σε κάποια χρόνια το εμβόλιο του κορονοϊού να πρέπει να γίνεται με τον τρόπο και τη συχνότητα που σήμερα γίνεται και το εμβόλιο της γρίπης.

Και ο ΠΟΥ

Πάντως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και τα στελέχη του δεν εκτιμούν ότι το εμβόλιο θα φέρει άμεσα το τέλος της πανδημίας.
Επισήμως o Δρ Michael Ryan, Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ που διαχειρίζεται από την πρώτη στιγμή την πανδημία με τον κορονοϊό, ξεκαθάρισε ότι η πανδημία πιθανώς να ελεγχθεί το 2021.

Βέβαια πολλοί είναι που εκτιμούν ότι ο έλεγχος της πανδημίας θα γίνει το καλοκαίρι και μετά οπότε και θα έχει φανεί πλήρως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Τα εμβόλια δεν αντιστοιχούν με αφανισμό της Covid. Η προσθήκη εμβολίων στα τρέχοντα μέτρα μας θα μας επιτρέψει να συντρίψουμε πραγματικά την καμπύλη, να αποφύγουμε τα lockdown και να αποκτήσουμε προοδευτικά τον έλεγχο της νόσου» τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ Michael Ryan του ΠΟΥ.

Οι μάσκες

Σε ότι αφορά στις μάσκες πάντως οι περισσότεροι επιστήμονες της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας – σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr– εκτιμούν ότι τις μάσκες θα τις φορά ο πληθυσμός τουλάχιστον μέχρι τη Άνοιξη.

Ειδικά στους κλειστούς χώρους αναμένεται να διατηρηθούν για αρκετό καιρό, ενώ τα μέτρα προστασίας όπως οι αποστάσεις, θα μας συνοδεύουν επίσης μέχρι το καλοκαίρι.

 

Πηγή: https://www.healthreport.gr/