Κορονοϊός: Νέα κοκτέιλ φαρμάκων χορηγούνται στους ασθενείς! Τι αποφάσισε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων

Σοβαρός προβληματισμός επικρατεί και στην επιστημονική κοινότητα της χώρα μας για τα φαρμακευτικά σχήματα που πρέπει να χορηγούνται στους ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία.

Φαίνεται πως καθημερινά αναθεωρούνται οι κατευθυντήριες γραμμές που υπάρχουν σε ολόκληρο τον πλανήτη, αφού όλο και νέες έρευνες έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Και στην χώρα μας σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για τα θεραπευτικά σχήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έναντι της νέας νόσου.

Πρόκειται για φάρμακα βαριά με σοβαρές παρενέργειες γι αυτό και δεν μπορούν να χορηγηθούν ευρύτερα για την προστασία από τη νόσου. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται να δοθεί ένα προστατευτικό φαρμακευτικό σχήμα στους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας, που κινδυνεύουν περισσότερο εξαιτίας της επαφής τους με ασθενείς που νοσηλεύονται με covid-19.

Πρόκειται για φάρμακα πάντως που δεν θα μπορούσαν σε αυτή τη φάση τουλάχιστον να αξιοποιηθούν για τον γενικό πληθυσμό λόγω ακριβώς των σοβαρών παρενεργειών που παρουσιάζουν.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας: «Επειδή αυτά τα φάρμακα δίνονται αυτή τη στιγμή στον κόσμο στα πλαίσια στενής παρακολούθησης των ασθενών από γιατρό, ιδιαίτερα για λόγους ασφαλείας, κάποια από αυτά έχουν σοβαρές παρενέργειες που αφορούν το αίμα, την καρδιά, το ήπαρ.

Καταλαβαίνετε, δε μπορούν και δεν πρέπει να δοθούν μαζικά στον κόσμο ή σε ανθρώπους με ήπια συμπτώματα.
Σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και ενέκρινε θεραπευτικό πρωτόκολλο για θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, αλλά και τις συνθήκες με τις οποίες θα μπορούσε να δοθεί παρόμοια αγωγή, πάντα υπό στενή ιατρική παρακολούθηση, στην κοινότητα».

Οι ειδικοί της αρμόδιας Επιτροπής εξέτασαν δηλαδή εάν υπό κάποιες συνθήκες θα μπορούσαν τα φαρμακευτικά σχήματα να δοθούν στον γενικό πληθυσμό για προστασία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει σε κάτι παρόμοιο, αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr.

Το βέβαιον είναι σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ότι σύντομα θα δημοσιοποιηθεί το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί για τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας. Πρωτόκολλο το οποίο πιθανώς θα περιλαμβάνει και τη χλωροκίνη, το σκεύασμα που άρχισε να παράγεται στη χώρα μας έπειτα από την εισαγωγή της πρώτης ύλης από την Ινδία, και χρησιμοποιείται στην αρχική του μορφή για την ελονοσία.

 

Πηγή:  https://www.healthreport.gr