Κορονοϊός: Οι 7 αλλαγές που έχει προκαλέσει η καραντίνα στο σώμα μας

Πώς άλλαξε το σώμα μας μετά από έναν χρόνο πανδημίας;

O COVID-19 άλλαξε όχι μόνο την καθημερινότητα όλων μας αλλά άφησε και το αποτύπωμα του στο σώμα μας.

Τo NBC παρουσιάζει συνοπτικά τις επιπτώσεις έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στον εγκέφαλό μας, το δέρμα, τη στοματική υγιεινή, το μυοσκελετικό σύστημα, το βάρος αλλά και την καρδιά.

Δέρμα και μαλλιά

Οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν επιφέρει αλλαγές στο δέρμα και τα μαλλιά των ανθρώπων. Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα είναι η λεγόμενη «maskne», όρος που αναφέρεται στην ακμή και τον ερεθισμό του προσώπου που προκαλούνται από τη χρήση της μάσκας.

Δόντια

Μια έρευνα της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας, που διεξήχθη τον Φεβρουάριο, διαπίστωσε ότι πάνω από το 70% σχεδόν 2.300 οδοντιάτρων σε εθνικό επίπεδο ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκε στους ασθενείς τους αύξηση τoυ ασυνείδητου τριξίματος και του σφιξίματος των δοντιών (βρουξισμός), καταστάσεις που συχνά συνδέονται με το άγχος.

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πάνε στον οδοντίατρο και υπό κανονικές συνθήκες, αλλά ο φόβος να προσβληθούν από τον κορονοϊό τους έδωσε έναν ακόμη λόγο να αποφύγουν την οδοντιατρική καρέκλα.

Πλάτη και αυχένας

Οι πόνοι στην πλάτη, τη μέση, τον αυχένα ή οι τραυματισμοί στον καρπό όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και άλλα προβλήματα προέκυψαν από την κακή στάση του σώματος και τις πολλές ώρες εργασίας σε υπολογιστή.

Αρτηριακή πίεση

Οι καρδιακοί ασθενείς που έχουν χαλαρώσει τη διατροφή και τον ρυθμό άσκησής τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή παραλείπουν τα προγραμματισμένα ιατρικά ραντεβού για την παρακολούθηση σημαντικών ζητημάτων όπως η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη θα μπορούσαν να διατρέχουν επιπλέον κίνδυνο, αναφέρουν οι ειδικοί.

Μυς και σύνδρομο των «νεκρών γλουτών»

Με τα γυμναστήρια και τα κέντρα αναψυχής κλειστά ή ανοιχτά μόνο σε περιορισμένη βάση, ήταν δύσκολο για τους ανθρώπους να βρουν τρόπους να ασκούνται με συνέπεια.

Όπως επισημαίνουν καρδιολόγοι της Mayo Clinic, ένας τέτοιος τρόπος ζωής δεν εγγυάται μόνο αυξημένες πιθανότητες υψηλής αρτηριακής πίεσης, κίνδυνο εμφράγματος και ανησυχητική αύξηση βάρους μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα

Βάρος

Περισσότεροι από έξι στους δέκα Αμερικανούς λένε ότι παρατήρησαν αλλαγές στο βάρος τους από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με την έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας τον Μαρτίου 2021 «Stress in America».

Πόδια, φυσικοθεραπεία

Οι γυναίκες που έχουν σταματήσει να φορούν ψηλά τακούνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν πιθανώς πιο «χαρούμενα» πόδια. Αλλά τα άτομα που περπατούν συνεχώς στο σπίτι χωρίς παπούτσια ή με κάλτσες κινδυνεύουν να αναπτύξουν προβλήματα στα πόδια όπως ο πόνος στα πέλματα και η τενοντίτιδα, δήλωσε η Δρ Jane Andersen, ποδίατρος στη Βόρεια Καρολίνα.

 

 

Πηγη: https://www.healthreport.gr