Κορονοϊός: Ποιους κινδύνους κρύβει για τις έγκυες γυναίκες- Νέα έρευνα

Για ποιες επιπλοκές υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τους κινδύνους του κορονοϊού για τις εγκύους και συνεπώς την ανάγκη να εμβολιαστούν για να είναι καλύτερα προστατευμένες.

Σύμφωνα με την αμερικανική επιστημονική μελέτη, οι έγκυες που διαγιγνώσκονται θετικές στον κορονοϊό, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο στη συνέχεια για σοβαρές παρενέργειες, όπως πρόωρο τοκετό, φλεβική θρομβοεμβολή και θάνατο στη γέννα λόγω σήψης, συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας ή άλλης αιτίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Ασιαμίρα Φεράρα του ιατρικού κέντρου Kaiser Permanente της Καλιφόρνιας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 43.886 έγκυες, από τις οποίες οι 1.332 είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό στη διάρκεια της κύησης.

Οι γυναίκες αυτές διαπιστώθηκε ότι είχαν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για επιπλοκές σε σύγκριση με όσες δεν είχαν Covid-19.

«Τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε άλλα που δείχνουν ότι η Covid-19 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης εγείρει κινδύνους σοβαρών επιπλοκών. Σε συνδυασμό με τα στοιχεία ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ασφαλή στη διάρκεια της κύησης, τα νέα ευρήματα θα βοηθήσουν τις ασθενείς να κατανοήσουν τους κινδύνους και να εμβολιαστούν», δήλωσε η Φεράρα.

Από τις έγκυες που βρέθηκαν θετικές στον κορονοϊό, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούσε γυναίκες που ήταν πιο νέες, είχαν ήδη πολλά παιδιά, ή ήταν παχύσαρκες ή ζούσαν σε συνθήκες κοινωνικο-οικονομικών στερήσεων. Όσες είχαν διαβήτη κύησης, ήταν πιθανότερο να χρειαστούν νοσηλεία.

 

 

Πηγη: https://www.healthreport.gr