Λεπτομερή ανάλυση των συμπτωμάτων ενός μυστηριώδους πολυοργανικού φλεγμονώδους συνδρόμου (MIS-C) που έχει εμφανιστεί σε περίπου 1.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο και η οποία συνδέεται με τον νέο κορονοϊό παρέχουν δύο αμερικανικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν χθες Δευτέρα.
Οι δύο έρευνες, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, εξέτασαν τα συμπτώματα και την εξέλιξη της νόσου στα σχεδόν 300 παιδιά και νέους κάτω των 21 ετών που παρουσίασαν την ασθένεια αυτή στις ΗΠΑ μεταξύ του Μαρτίου και του Μαΐου.
Περίπου 1.000 περιστατικά της ασθένειας αυτής έχουν αναφερθεί σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων 230 στην Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία), ενώ δύο παιδιά –ένα στη Γαλλία και ένα στη Βρετανία—πέθαναν.
Τα παιδιά που εμφανίζουν το MIS-C παρουσιάζουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της νόσου Καβασάκι, όπως πυρετός, εξανθήματα, πρησμένοι αδένες και σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις φλεγμονή στην καρδιά.
Όπως αναφέρει στην έρευνα ο Μάικλ Λεβίν, καθηγητή παιδιατρικής και υγείας του παιδιού στο Imperial College του Λονδίνου, το σύνδρομο εμφανίζεται δύο με τέσσερις εβδομάδες αφού τα παιδιά προσβληθούν από την covid-19.
To σύνδρομο αυτό είναι πολύ σπάνιο, με 2 κρούσματα ανά 100.000 παιδιά και νέους κάτω των 21 ετών. Όπως μάλιστα έχουν παρατηρήσει γιατροί και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τα παιδιά των μαύρων, των ισπανόφωνων και όσων έχουν καταγωγή από τη νότια Ασία επηρεάζονται περισσότερο σε σχέση με τα παιδιά των λευκών.
Το πιο συχνό σύμπτωμα δεν είναι αναπνευστικά προβλήματα: περισσότερο από το 80% των παιδιών εμφανίζουν γαστροεντερικές ενοχλήσεις (πόνο στην κοιλιά, ναυτία, εμετούς ή διάρροια) και πολλά εξανθήματα, κυρίως όσα ήταν κάτω των 5 ετών. Όλα είχαν πυρετό, συχνά για περισσότερες από τέσσερις ή πέντε ημέρες. Το 80% εμφάνιζε προβλήματα στο καρδιαγγειακό του σύστημα, ενώ το 8% με 9% των παιδιών παρουσίαζε ανεύρυσμα στις στεφανιαίες αρτηρίες. Τα περισσότερα παιδιά δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα.
Το 80% όσων προσβλήθηκαν από το σύνδρομο αυτό χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και το 20% να λάβει αναπνευστική υποστήριξη. Το 2% πέθανε.
Μυστήριο παραμένει η αιτία του συνδρόμου αυτού, το οποίο οι γιατροί εκτιμούν ότι οφείλεται σε μια λανθασμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών.
Αν διαλευκανθεί η αιτία του, ίσως αυτό βοηθήσει στην ανάπτυξη εμβολίου για τον κορονοϊό και στην αντιμετώπιση των φλεγμονών που παρατηρούνται σε πολλά όργανα ενηλίκων που προσβάλλονται από την covid-19, εκτίμησε ο Λεβίν.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Πηγή: https://www.onmed.gr/