Κορονοϊός: Ποιο σύνδρομο ταλαιπωρεί τους ασθενείς μετά το εξιτήριο

Εκατομμύρια άνθρωποι που πάλεψαν σκληρά για να νικήσουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορονοϊός έρχονται αντιμέτωποι με ένα βασανιστικό σύνδρομο.

Πρόκειται για το σύνδρομο μετατραυματικού στρες (PTSD)  μία ψυχική διαταραχή που συνήθως εκδηλώνεται όταν κάποιος αντιμετωπίσει μια εμπειρία που απειλεί τη ζωή του. Η διάγνωσή του γίνεται όταν τα συμπτώματα του ψυχικού τραύματος διαταράσσουν την καθημερινή λειτουργικότητα επί περισσότερο από έναν μήνα.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το σύνδρομο μπορεί να μετατρέψει σε ζωντανό εφιάλτη τη ζωή των πασχόντων. Και είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που οδήγησε στο νοσοκομείο ο νέος κορονοϊός, ώστε πολλοί ειδικοί φοβούνται πως η ανθρωπότητα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τεράστιας κρίσης ψυχικής υγείας.

«Το σύνδρομο μετατραυματικού στρες εμφανίζεται κυρίως στους ασθενείς που πέρασαν σοβαρή ή κρίσιμη νόσο Covid», δήλωσε στο CNN η επικεφαλής της νέας μελέτης Dr. Delfina Janiri, νευρολόγος-ψυχίατρος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Agostino Gemelli της Ρώμης.

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Psychiatry η Dr Janiri και οι συνεργάτες της ενέταξαν 381 ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου 2020 στο νοσοκομείο. Η διάρκεια της νοσηλείας τους κυμαινόταν από 30 έως 120 ημέρες. Η μέση ηλικία τους ήταν περίπου 55 ετών.

Μετά την ανάρρωσή τους, παραπέμφθηκαν σε ένα κέντρο αποκατάστασης, όπου μεταξύ άλλων υποβλήθηκαν σε ψυχιατρική αξιολόγηση.

Ο ρόλος των επίμονων σωματικών συμπτωμάτων

Ο ισχυρότερος προάγγελος ήταν η συνύπαρξη τριών ή περισσότερων από ορισμένα συμπτώματα που διαρκούν για μήνες σε πολλούς ασθενείς. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι:

Κόπωση
Θολωμένο μυαλό

Φτερουγίσματα της καρδιάς
Δυσκολίες στην αναπνοή
Πονοκέφαλος

Το σχεδόν 70% των ασθενών που ανέφεραν τρία ή περισσότερα επίμονα σωματικά συμπτώματα είχαν σύνδρομο μετατραυματικού στρες. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους είχαν ένα ή δύο τέτοιου είδους συμπτώματα ήταν 31%.

 

 

Πηγή: https://www.healthreport.gr/