Κορονοϊός: Πότε επιτρέπεται η άσκηση μετά από Covid-19 – Τι να προσέξετε

Η σταδιακή ένταξη της άσκησης στο καθημερινό μας πρόγραμμα μετά από Covid-19 μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση.

Αναμφίβολα η ανάπαυση και ο επαρκής ύπνος μπορούν να ενδυναμώσουν ξανά τον οργανισμό, αλλά η σωματική δραστηριότητα αυξάνει την ικανότητα των μυών, της καρδιάς και των πνευμόνων.
Πότε επιτρέπεται η άσκηση μετά από Covid-19
Η σημασία των συμπτωμάτων

«Εάν έχουμε εμφανίσει συμπτώματα του κορονοϊού, θα πρέπει να περιμένουμε έως ότου αυτά εξαφανιστούν εντελώς, πριν ξεκινήσουμε από ελαφριά έως μέτρια άσκηση», δήλωσε η Κέρι Ντινέι, διευθύντρια ιατρικής της Briarwood Family and Sports, στο Μίσιγκαν. ”Αυτό συμβαίνει συνήθως μεταξύ 10 και 14 ημερών.” Η άσκηση πριν από αυτό μπορεί να επιδεινώσει ή να παρατείνει τα συμπτώματα.

Εάν είμαστε ασυμπτωματικοί αλλά θετικοί στον κορονοϊό, μπορεί να νιώθουμε άνετα να ξεκινήσουμε γυμναστική νωρίτερα. Σε τελική ανάλυση, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα όταν αντιμετωπίζουμε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος όπως η COVID-19, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Διεθνές περιοδικό Κλινικής και Πειραματικής Ιατρικής.

Πώς να ξεκινήσετε την άσκηση με ασφάλεια μετά από μια ήπια ή μέτρια λοίμωξη από κορονοϊό

Οι καλύτερες μορφές άσκησης που μπορούμε να κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση, είναι χαμηλής έντασης όπως:

το περπάτημα,

η γιόγκα, το χαμηλής έντασης ποδήλατο

ή το κολύμπι.

Εάν προτιμάμε την προπόνηση με βάρη, ας χρησιμοποιήσουμε μόνο το σωματικό μας βάρος ή το ελαφρύτερο δυνατό βάρος.

Κατά γενικό κανόνα, είναι χρήσιμο να ακολουθήσουμε τον κανόνα 50/30/20/10 για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, όπως προτείνει αυτή η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο HSS Journal. Αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο προπόνησής μας θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 50% της κανονικής μας ικανότητας άσκησης την πρώτη εβδομάδα, ακολουθούμενο από 30%, 20% και 10% τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Αλλά και πάλι, είναι σημαντικό να «ακούμε» το σώμα μας.

 

 

Πηγή: https://www.healthreport.gr