Οι ασθενείς που νόσησαν από κορονοϊό και νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο όταν λάβουν εξιτήριο θα χρειαστούν φροντίδα στο σπίτι, έως ότου ανακάμψει πλήρως ο οργανισμός τους.
Σε οδηγίες που εξέδωσαν οι επιστήμονες τηςΕλληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας επισημαίνουν ότι μπορεί να χρειασθούν οι ασθενείς και τι πρέπει να προσέχουν οι ίδιοι και οι γιατροί που τους φροντίζουν.
Σύμφωνα με αυτές, πρέπει κατ’ αρχάς να επιβεβαιώνεται ότι ο ασθενής έχει συμπληρώσει απομόνωση 14-21 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το ακριβές διάστημα εξαρτάται από τη βαρύτητα της νόσου και το αν έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό ή όχι. Αυτό είναι απαραίτητο για να εξασφαλίζεται ότι δεν φέρει πια τον κορονοϊό και επομένως δεν είναι μεταδοτικός.
Προστασία από τις θρομβώσεις
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός οδηγεί σε θρομβώσεις. Γι’ αυτό τον λόγο, οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν αντιθρομβωτικά φάρμακα στο σπίτι. Η διάρκεια αυτής της αγωγής είναι τουλάχιστον 7 ημέρες. Αν, όμως, ένας ασθενής ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για θρόμβωση, μπορεί να τα χρειαστεί για περισσότερο καιρό.
Ψυχική επιβάρυνση και φυσικοθεραπεία
Η νοσηλεία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός επιβαρύνει ψυχικά τους ασθενείς. Όπως αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική εταιρεία, πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν ύστερα διαταραχές, όπως το μετατραυματικό στρες.
Οι ασθενείς αυτοί εκδηλώνουν προβλήματα όπως άγχος, αϋπνία, κατάθλιψη. Η ψυχική επιβάρυνση πρέπει να αξιολογείται από κάθε γιατρό που εξετάζει ασθενή μετά από νοσηλεία, υπογραμμίζει η ΕΠΕ. Αναλόγως με τα ευρήματα αυτής της πρώτης αξιολόγησης, ο ασθενής θα παραπεμφθεί αν χρειάζεται για υποστήριξη από ειδικό.
Αν, εξ άλλου, ένας ασθενής χρειάζεται φυσιοθεραπεία, αυτή πρέπει να αρχίζει αμέσως. Φυσικά ο φυσικοθεραπευτής και ο ασθενής πρέπει να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.
Τα επίμονα συμπτώματα
Στις οδηγίες της η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία τονίζει ακόμα ότι μετά το εξιτήριο, ο νέος κορονοϊός προκαλεί επίμονα συμπτώματα σε πολλούς ασθενείς. Τα συμπτώματα αυτά αποτελούν το επονομαζόμενο post- acute Covid-19 syndrome (σύνδρομο μετά την οξεία νόσο Covid-19).
Έλεγχος των πνευμόνων
Οι ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο πρέπει επίσης να υποβληθούν κάποια στιγμή σε επανεξέταση πνευμόνων. Αυτό είναι απαραίτητο διότι έχει διαπιστωθεί ότι ο κορονοϊός προκαλεί σε πολλούς ασθενείς επίμονες πνευμονικές βλάβες.
Για να εντοπιστούν εγκαίρως τυχόν επίμονες πνευμονικές βλάβες, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά επανέλεγχο εντός τριών μηνών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ο έλεγχος συμπεριλαμβάνει εξέταση από τον πνευμονολόγο ιατρό και ακτινογραφία θώρακος. Αν κριθεί απαραίτητο, ο ασθενής θα κάνει και αξονική τομογραφία θώρακος.
Αν οι ασθενείς έχουν εμμένουσα (επίμονη) δύσπνοια ή/και παθολογικά ευρήματα στις προαναφερθείσες εξετάσεις του τριμήνου, χρειάζεται λειτουργικός έλεγχος της αναπνοής. Αυτός γίνεται με περαιτέρω εξετάσεις, όπως η σπιρομέτρηση.
Αν οι ασθενείς έχουν ειδικά προβλήματα (π.χ. νοσηλεύτηκαν με παροξυσμό χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, πνευμονική εμβολή κ.λπ.) χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση.
Τέλος, οι ασθενείς πρέπει να αναπαύονται, να τρέφονται υγιεινά και να πίνουν άφθονα υγρά, για να μένουν καλά ενυδατωμένοι.
Πηγή: https://www.healthreport.gr