Κορονοϊός Ρωσία: «Άκυροι οι ισχυρισμοί περί μη ασφαλούς εμβολίου»

Η Ρωσία υπερασπίστηκε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στο οποίο δόθηκε έγκριση από το ρωσικό Υπουργείο Υγείας χαρακτηρίζοντας «αβάσιμους» τους φόβους για την ασφάλειά του.

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μούρασκο δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ισχυρισμοί ότι το εμβόλιο κατά του COVID-19 της Ρωσίας δεν είναι ασφαλές είναι αβάσιμοι και καθοδηγούνται από τον ανταγωνισμό, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα που χορήγησε κανονιστική έγκριση σε ένα εμβόλιο COVID-19, μετά από λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους.

Η απόφαση της Μόσχας να τo εγκρίνει έχει προκαλέσει ανησυχίες σε ορισμένους εμπειρογνώμονες. Μόνο περίπου το 10% των κλινικών δοκιμών είναι επιτυχείς και ορισμένοι επιστήμονες φοβούνται ότι η Μόσχα μπορεί να θέσει το εθνικό κύρος της πάνω από την ασφάλεια.

Οι διαβεβαιώσεις του Πούτιν

Μιλώντας σε κυβερνητική συνάντηση στην κρατική τηλεόραση, ο Πούτιν είπε ότι το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας, ήταν ασφαλές και ότι είχε χορηγηθεί ακόμη και σε μια από τις κόρες του.

«Γνωρίζω ότι λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά, σχηματίζει ισχυρή ανοσία και επαναλαμβάνω ότι έχει περάσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους», δήλωσε ο Πούτιν.

Οι αμφιβολίες για την ασφάλειά του

Παρά τις διαβεβαιώσεις Πούτιν, πάντως, ορισμένοι αμφιβάλλουν για την ασφάλεια του εμβολίου, επειδή ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες δοκιμές για την την τρίτη φάση. Η έγκρισή του από το υπουργείο Υγείας προμηνύει την έναρξη μιας ευρύτερης δοκιμής με τη συμμετοχή χιλιάδων συμμετεχόντων, γνωστή ως δοκιμή Φάσης III.

Τέτοιες δοκιμές, όμως, οι οποίες απαιτούν ένα ορισμένο ποσοστό συμμετεχόντων που προσβάλλουν τον ιό για να παρατηρήσουν την επίδραση του εμβολίου, θεωρούνται κανονικά βασικοί πρόδρομοι για ένα εμβόλιο για τη λήψη κανονιστικής έγκρισης.

Σε κάθε περίπτωση ο Πούτιν είπε ότι ελπίζει ότι η χώρα θα ξεκινήσει σύντομα μαζική παραγωγή του εμβολίου.

Οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο επέμειναν ότι η βιασύνη για την ανάπτυξη εμβολίων COVID-19 δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν αυξανόμενη εμπιστοσύνη του κοινού στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να παράγουν γρήγορα ένα τέτοιο εμβόλιο.

Οι Ρώσοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που θεραπεύουν ασθενείς με COVID-19 θα έχουν την ευκαιρία εθελοντικά να εμβολιαστούν αμέσως μετά την έγκριση του εμβολίου, ανέφερε πηγή στο Reuters τον περασμένο μήνα.

 

 

Πηγή: https://www.news4health.gr/