Έντονες αντιδράσεις για την απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού των ασθενών που πηγαίνουν σε ιδιωτικές μονάδες – Αλλαγές σχεδιάζει η κυβέρνηση
Αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των ασθενών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την διαπεριφεριακή μετακίνηση των ασθενών δηλαδή τη μετακίνηση εκτός νομού, προς κάθε ιδιωτική μονάδα υγείας ή σε ιδιώτη γιατρό.
Με βάση τα μέτρα που ισχύουν με αφορμή το Πάσχα, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο:
Για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δημόσιας δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.
Ο ιδιωτικός τομέας
Ωστόσο εκατοντάδες ασθενείς μετακινούνται κάθε εβδομάδα προκειμένου να προσεγγίσουν κάποιον γιατρό ή μία ιδιωτική μονάδα υγείας. Ειδικά μάλιστα εάν πρόκειται για ογκολογικούς ασθενείς, οι ακτινοβολίες αλλά και οι χημειοθεραπείες απαιτούν συχνά την επίσκεψη στην Αθήνα.
Γι αυτό και η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας ζητά να αλλάξει άμεσα η σχετική υπουργική απόφαση ώστε να μην προκληθούν σοβαρά προβλήματα στους καρκινοπαθείς.
Η επιστημονική εταιρεία με μια οργισμένη της ανακοίνωση επισημαίνει ότι : «Είναι ξεκάθαρο ότι τα εμπόδια που δημιουργεί η συγκεκριμένη απόφαση είναι τέτοια που θα διαταράξουν την ομαλή θεραπευτική, διαγνωστική και οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση ενός μεγάλου μέρους συμπολιτών μας, ογκολογικών ασθενών που τυγχάνει να αντιμετωπίζονται στον ιδιωτικό χώρο (σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα ή ιατρεία).
Και όλοι αυτοί δεν καλύπτονται πίσω από την ασπίδα της έκτακτης ανάγκης, λες και οι χημειοθεραπείες ή άλλες συστηματικές θεραπείες ή η τοξικότητα τους ή οι συνέπειες του καρκίνου γνωρίζουν χρονικά και τοπικά σύνορα».
Ίσοι όλοι οι γιατροί
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, κάνει λόγο για αντισυνταγματική ρύθμιση, αναφέροντας: «Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ιατρών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα είναι κοινά (ή αντίστοιχα). Οποιαδήποτε διαφοροποίησή τους είναι εκ των προτέρων αντισυνταγματική και δεν μπορεί να αποτελεί θεσμοθετημένη απόφαση οποιασδήποτε επιτροπής ή κυβέρνησης.
Η ισοτιμία νοσοκομειακών γιατρών και ελεύθερων επαγγελματιών είναι νομικά κατοχυρωμένη. Η ιατρική υπογραφή είναι νομικά κατοχυρωμένα ισότιμη. Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο νομικό. Είναι και ηθικό». Γι αυτό και ζητά να αρθεί άμεσα το μέτρο της απαγόρευσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι καρδιολόγοι (Ένωση Ελευθεροεπαγγελματικών Καρδιολόγων Ελλάδος) που υπογραμμίζει με νόημα: «Οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί δεν είναι παιδιά κατώτερου Θεού. Ζητούμε άμεσα αλλαγή της ΚΥΑ για τις μετακινήσεις ασθενών την περίοδο του Πάσχα για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».
Ο κλάδος αναφέρει ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί μείζονα προβλήματα στην δημόσια υγεία, αφού για 15 ημέρες -όσο θα ισχύει δηλαδή η απαγόρευση- δεν θα πραγματοποιούνται εξετάσεις και επεμβάσεις σε ασθενείς.
Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματικών Καρδιολόγων Ελλάδος αφήνει μάλιστα αιχμές εναντίον όσων έλαβαν τη συγκεκριμένη απόφαση επισημαίνοντας: «Σύμφωνα λοιπόν με αυτή συμπεραίνεται ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού σώματος, θεωρούνται εκ προοιμίου αναξιόπιστοι και πιθανόν εκδίδουν μη αληθείς γνωματεύσεις. Φυσικά τα περί νομοθετημένης ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής παραβλέπονται».
Η κυβέρνηση
Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του ιατρικού σώματος, εξετάζει πιθανές αλλαγές στην απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό για τους ασθενείς.
Στο πλαίσιο αυτό όμως – όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr – θα απαιτούνται έγγραφα που να πιστοποιούν την ιατρική ανάγκη και τη διεξαγωγή εξετάσεων ή ιατρικών πράξεων και όχι απλά ένα κλεισμένο ραντεβού.
Ταυτόχρονα θα εξετάζονται ενδελεχώς όσοι μετακινούνται εκτός νομού για λόγους υγείας και θα μεταβαίνουν σε ιδιωτική μονάδα υγείας.
Πηγή: https://www.healthreport.gr/